Julia Frej, foto Jerry Boman

Det man brinner för måste man också kriga för

Hon är en urkraft som ger sina fans allt det hon har och lite till – oavsett om det är grova skämt på teveskärmen eller blödande låttexter framförda med hennes signifikanta Janis Joplin-stämma. Men för att citera Julia Frej själv: vägen till vacker är ful. Och som självskapad artist kan man tvingas stånga sig blodig för att bevara sig själv.

Text: Ellinor Gotby Eriksson | Foto: Tom Jerry Boman

Vad skulle du ge för råd till en person som känner att hon kompromissar för mycket med sin konst för att få pengar till mat och hyra?
– Man måste dra in pengar. Eventuellt kanske ett råd skulle vara att man inte måste göra »dålig konst« bara för det utan kanske ta ett vanligt jobb så länge. Men samtidigt är det en bra erfarenhet att jobba kommersiellt även om det kanske inte är det man brinner för – man lär sig alltid något. För vissa tar det två år, för andra tjugo. Huvudsaken är att man alltid utvecklas och försöker att acceptera när det blir fel, så att man kan gå vidare. Att jobba med sin dröm är ofta orimligt hårt slit och panik under långa perioder. Mitt råd är väl att man ska försöka ha bra folk runt sig.

Hur får man tålamod och styrka nog att tro på att det man själv vill göra är värt att kriga för?
– Genom många år av hårt arbete. Då får man erfarenhet och självkänsla. Tålamod är något man bygger upp med tiden. Det märks om man brinner för något, då går det inte att släppa det. Det är alltid värt att kriga för även om utgången blir annorlunda än det man först tänkte.

Har du någonsin varit nära att säga typ »fuck it, nu anpassar jag mig och blir mer kommersiellt tillgänglig för att kunna slå lättare«?
– Jag har fått många sådana erbjudanden genom åren sedan jag var cirka 19 år gammal. Och som jag har tackat nej till. Någon gång kanske jag åkt med en sväng men jag har aldrig någonsin kunnat arbeta när jag känner mig låst. Ibland blir jag helt slut och kan snudda vid tanken men det går inte för mig, det jag lever på måste komma inifrån mig själv. Däremot gillar jag inte att stå ensam, jag älskar att jobba i team och kompromissar gärna så länge konsten är fri.

Jag har haft stora trauman i livet som har pausat mitt krigande – ibland i flera år. Men man får bara hoppa upp på hästen igen.

Vad har varit den största svårigheten för dig i ditt skapande genom åren?
– Min scenskräck. Och att jag har påbörjat så otroligt många projekt jag inte riktigt haft tid att ro i land på grund av att livet har varit för tufft, plus att jag behövde jobba heltid vid sidan av i början. Jag har haft stora trauman i livet som har pausat mitt krigande – ibland i flera år. Men man får bara hoppa upp på hästen igen.

 

DETTA HAR HÄNT
Julia Frej (född 1987 i Stockholm) är musikartist och låtskrivare. Hon har ett förflutet som fotomodell och dj, och 2010 blev hon även känd för tv-publiken som ena halvan av humorduon Kakan och Julia på SVT. Mångsysslaren har gästat tv-program som Historieätarna och Pluras kök tillsammans med sin gitarr. Bland mycket annat. Var hon än har befunnit sig har hon aldrig tummat på sin konstnärliga integritet, och till slut har hon också slagit igenom ordentligt med sin egenskrivna musik. Exempelvis 2016 med »Vi är skuggor«, eller den känslosamma EP:n »Fröken Frejs epistlar«. Just nu är hon aktuell med pjäsen »Bellman 2.0« som bland annat spelas på Uppsala stadsteater.