All frigörelse börjar med ett HELL NO

Skådespelaren Bianca Kronlöf har hackat upp normterrängen med sin kompromisslösa attityd sedan 2012. Hennes humor har flera gånger blivit stämplad som ilsken. Men om man vrålar sitt högsta krigstjut för social rättvisa, är man verkligen argsint då? Eller är man bara en helt vanlig medmänniska?

Text: Ellinor Gotby Eriksson  | Foto: Andreas von Gegerfelt

Bianca Kronlöf, foto Andreas von Gegerfelt

Du har ju blivit kallad förbannad ända från starten. Hur tänker du kring det?
– Ja, det är något jag verkligen har fått höra. Grejen är att jag oftast blir förvånad över att folk tycker att jag är arg, för jag tycker att jag generellt är en väldigt glad person. Men vissa saker kan man bara inte reagera på med något annat än ilska, och då vill jag nästan svara personen: »vadå, är inte DU arg över det här?!«.

Vad skulle du svara någon som säger att man inte kommer någon vart i samhället genom att vara ilsken?
– Ilska fungerar inte som ensamt verktyg, men det går inte att förneka kraften i ilska. Den känslan och den glöden är det första steget. Alla koloniserade länder som har blivit fria, och det faktum att kvinnor har rösträtt idag, började med att någon sa »Jag vill inte längre! Nej!«. All frigörelse börjar med ett »HELL NO«. En slav vänder sig inte till slavdrivaren och ber om att ödmjukt få diskutera sina omständigheter. De som säger att man ska lugna ner sig är ju oftast de som har makt, och många med makt förtjänar en utskällning. Det är klart att de blir rädda och försöker dämpa en istället.

De som säger att man ska lugna ner sig är ju oftast de som har makt, och många med makt förtjänar en utskällning.

Frustration är ett effektivt verktyg för att skapa förändring, likaså humor. Men blir det någonsin svårt att transformera ilska till humor?
– Nej det tycker jag verkligen inte, ilska och humor har en stark gemensam nämnare – de kompromissar inte. Ett skämt måste vara kompromisslöst, annars dör det. Samma sak med ilska, om du börjar kompromissa med den känslan så hamnar du helt plötsligt i ett förhandlingsläge.

Jag läste i en intervju med dig att du upplever att det finns väldigt många sexister och rasister i kulturlivet, hur klarar man av det arbetsklimatet?
– Man ska hitta sina egna och alliera sig med dem! Man ska aldrig jobba ensam utan försöka »röra sig i grupp«. Om man trots allt går in i ett sammanhang ensam så kan det vara bra att ändå försöka hitta någon som känns trygg att prata med och försöka att tillsammans hitta strategier för att förebygga rasism och sexism i arbetet. En annan viktig sak att komma ihåg är att du faktiskt får uttrycka oro för chefer, kolleger och olika arbetssammanhang – det är inte att vara svag, det är att vara förändringsbenägen.

 

DETTA HAR HÄNT
För sex år sedan slog Bianca Kronlöf ner som en meteorit med sina satiriska youtube-videos »Shit snubbar say to…«. I klippen spelar hon den så kallade »sköna snubben« som säger ignoranta saker till feminister, invandrare, homosexuella och grupper som består av andra personer än den typiska puckade vita cis-killen. Sedan dess har hon hyllats för sina insatser på både teaterscenen, bioduken och tv-skärmen. Inte minst har hon uppmärksammats för sitt och systern Tiffanys flaggskepp »Full Patte« – den feministiska humorserien som demolerar unkna samhällsnormer och fördomar. Hoten och hatet har inte låtit vänta på sig i samband med framgångarna, men Kronlöf vägrar att bli tystad. Nu är Full Patte-gänget aktuella med den politiska humorföreställningen »De redan frälsta« som spelas runtom i Sverige under våren och som handlar om demokratiska rättigheter, skyldigheter, och kriser.