Afrikansk kvinna, foto iStock

Berättelser ut verkligheten

Läs fler berättelser på kvinnatillkvinna.se

Rwanda

RwandaFöreställ dig att du vill anmäla en förövare men att du först måste fråga honom om du kan låna telefonen, säger Ninette Umurerwa, jurist och verkställande sekreterare för organisationen Haguruka.

I Rwanda saknar kvinnor makt över viktiga resurser i hemmet och behöver ofta mannens tillstånd. Haguruka erbjuder gratis juridisk råd­givning för kvinnor som utsatts för våld. Genom sitt nätverk av 416 volontärer, särskilt utbildade i juridik, når de ut och kan stötta och hjälpa även på landsbygden.

65 procent av kvinnor i Rwanda tror att en man har rätt att slå sin fru.

Liberia

Liberia, karta iStockMaimi Saymedeh var bara 13 år då hennes pappa dog och inte längre kunde försörja familjen. Hon giftes bort och utsattes under 30 år regelbundet för fysiskt och psykiskt våld. Utan vänner och med flera barn att ta hand om var hon under många år fången i sitt eget hem. Det var tack vare Maimis driftighet som de kunde köpa mark och bygga hus, men när maken plötsligt fick ett jobb, slängdes hon och barnen ut.

Tack vare organisationen WORIWA fick hon klart för sig att även kvinnor har rättigheter och att kvinnor som utsätts för våld kan få hjälp. Här fick hon hjälp att anmäla maken, som dömdes till fängelse, och med WORIWAs hjälp fick Maimi tillbaka sitt hus. I dag arbetar hon som kontorsassistent åt organisationen.

Tunisien

Tunisien, karta iStockDen arabiska våren 2011 startade i Tunisien och ingav hopp om demokrati och mänskliga rättigheter, men allt har kommit av sig. Makten har koncentrerats till presidenten, som också har en mycket konservativ politisk agenda.

Det ekonomiska krisläget gör att väljarna också prioriterar annorlunda, menar Sonia Ben-Miled som är programhand­läggare på organisationen Aswat Nissa.

– Få orkar bry sig om frågor om jämställdhet, demokrati och yttrandefrihet. Lagen om våld mot kvinnor från 2017, implementeras inte och antalet skyddade boenden för våldsutsatta kvinnor räcker inte till.

Tunisien har haft fri abort sedan 1956, men allt fler läkare utnyttjar sin rätt att vägra utföra aborter.

Demokratiska Republiken Kongo

Demokratiska Republiken Kongo, karta iStockFEM arbetar i Södra Kivuprovinsen i Demokratiska Republiken Kongo. Här i djungeln har flera väpnade grupper sin bas och kvinnor och flickor är ständigt utsatta för våldtäkter och övergrepp när de går ärenden till byn eller samlar ved i skogen.

– Situationen här är närmast laglös och för­övare riskerar sällan något straff, berättar Julienne Baseke som jobbar för AFEM.

Det vanligaste våldet är dock det som män utsätter kvinnor för i hemmet. Alla är fattiga och kvinnorna de fattigaste. De får varken läkarvård eller gehör för sina behov. Därför måste de få hjälp att göra sina röster hörda.

– Det behövs en politisk vilja. Vårt land har skrivit under alla möjliga resolutioner mot våld mot kvinnor, men det händer aldrig något, säger Julienne Baseke.

Kosovo

Kosovo, karta iStockI Kosovo har antalet kvinnor på besluts­fattande positioner ökat. Men valdeltagandet är fortfarande lägre hos kvinnor och arbetslösheten mer utbredd. Dessutom finns gamla sår kvar att läka. Luljeta var en av de 20 000 kvinnor som hölls gisslan av soldater under kriget i slutet av 1990-talet. Hon låstes in i en gammal skolbyggnad där soldaterna turades om att förgripa sig på henne.

– Vi var nakna hela tiden. Den ena var mer brutal än den andra. De våldtog oss, slog oss, urinerade på oss. Jag vet inte hur jag fortfarande kunde ha kvar min själ efter det, säger Luljeta.

Många av kvinnorna har tagit livet av sig, men Luljeta fann räddningen i Medica Kosova, som erbjuder psykosocialt och juridiskt stöd till kvinnor i Luljetas situation.

Jordanien

Jordanien, karta iStockMaysoon Burjak fick sitt första jobb någon­sin som 38-åring. Efter en yrkesutbildning i ma­t­lagning genom Families Develop­ment Association (FDA) fick hon jobb i ett cateringkök – och sin första egna inkomst någonsin.

– Många kvinnor kunde tidigare inte lämna hemmet utan tillåtelse, än mindre för att yrkesarbeta. Nu har attityderna börjat skifta, säger FDA:s grundare Myassar Al-Saadi.

Tack vare yrkesutbildningar inom barnomsorg, pedagogik och matlagning har nära 100 procent av omkring 1 400 kvinnor som deltagit fått jobb. Genom att ta sig an fattigdomen kan man också skapa positiv förändring inom andra områden.

– 80 procent av problemen som dessa kvinnor ställs inför kan lösas på det här sättet. Inklusive våld i hemmet, säger Myassar Al-Saadi.

Georgien

Georgien, karta iStockMariam och Irma utsattes för så kallad brudkidnappning och tvingades, i likhet med många andra georgiska kvinnor, gifta sig med sina förövare. Skammen efter kidnapparens övergrepp är så stor att giftermål anses vara den bästa lösningen – för alla utom för den utsatta kvinnan.

Både Mariam och Irma misshandlades svårt av sina män, innan de båda hamnade på gatan. Irma efter att hennes man spelat bort familjens gemensamma hem, och Mariam efter att hon kastats ut av sin egen far, där hon tillfälligt sökt skydd från sin våldsamma man.

Tack vare Anti-Violence Network of Georgia, har de idag kunnat skilja sig från sina kidnappare och har både jobb och tak över huvudet.