Amineh Kakabaveh, riksdagspolitiker
Amineh, du är ju en av dem som pratar mycket om och driver frågor om hedersrelaterat våld. Var skulle du säga att debatten kring hedersförtryck står idag inom kvinnorörelsen och vänstern?
– Det råder en tystnad bland feminister i offentligheten kring just hedersförtryck. Invandrarkvinnor som försöker nå ut med sina erfarenheter blir ofta nertystade av svenska feminister, som tycker att »Vadå, gäller inte våld alla kvinnor?« Jag menar så här, förtydligar Amineh Kakabaveh: Etniskt svenska kvinnor kan fritt tala om det våld de utsätts för, men när kvinnor och barn med utländsk bakgrund och kvinnor utsatta för hedersvåld vill tala om det tystas deras erfarenheter ner och omnämns som rasism. Föreställ dig att svenska kvinnor och flickor kastades ned från balkonger, tror du att denna tystnad hade rått då?
Du menar att tystnaden som du talar om, har sitt ursprung i rasism eller diskriminering?
– Jag menar att de är relativister. De relativiserar bort barnäktenskap och slöjtvång på barn och framställer det som antirasism. Det är som om man inte litar på oss som har jobbat med frågan ända sen vi bodde i våra ursprungsländer.
– Hedersvåldet förekommer i religiösa diktaturer och är ett internationellt problem. I Iran sitter kvinnor fängslade för att de vägrar använda slöja. Här i Sverige talas det mer om rätten att
använda slöja. I mitt land reser man sig mot islamism!
FEMINISTER HÅLLER TYST
Amineh Kakabaveh, född 1970, är en politiskt oberoende ledamot i Sveriges riksdag. Tidigare var hon riksdagsledamot för Vänsterpartiet men gick ur 2019. Hon har en fil mag i sociologi och har jobbat som socionom i Botkyrka kommun. Hon är också grundare av och ordförande i organisationen Varken Hora eller Kuvad (VHEK) och kämpar för tjejer i förorter och mothedersförtryck.