Det mest förbjudna

”Vem vågar säga nej till sex när ett aktivt sexliv är en viktig markör för lycka och framgång, och avsaknaden av det är något sjukt eller suspekt? Har sexuell avhållsamhet blivit vårt nya sextabu? Kvinnotryck har talat med en asexuell tjej och en sexbejakande psykolog. En sak är de överens om. Regler kring när och hur och OM vi ska ha sex gör ingen människa glad eller kåt.

Text: Ellinor Gotby Eriksson

Länge har det talats om sex som något man inte talar om. Men i själva verket har det väl aldrig talats så mycket om sex som nu. Folkets sexvanor undersöks med jämna mellanrum och resultaten basuneras ut i alla nyhetskanaler. Tips och anvisningar om hur sexlivet kan förbättras dyker ständigt upp i flödet. Idealet är ett regel­bundet och frekvent sexliv, då det anses främja folkhälsan. Nyligen fick också Folkhälsoinstitutet i uppdrag av regeringen att göra en ny stor kartläggning av svenska folkets sexliv med anledning av den senare tidens larmrapporter som avslöjade att svenskarnas sexlust har minskat.
Hur mycket mod krävs inte då för att komma ut som asexuell bland dessa smattrande pekpinnar om den stora samhällsnyttan i att idka flitigt sexuellt umgänge?

Den första undersökningen som nämnde asexualitet kom 1994, när man bad aids- och hiv-smittade homosexuella att svara på en vårdenkät. Idag, 23 år senare, är asexualitet fortfarande en relativt osynlig läggning, och Nätverket för asexuella är på väg att plockas bort som medlemsgrupp hos RFSL till följd av den låga aktiviteten.

En av mina före detta kollegor sa att hon »önskade att jag inte var sådan«. På nätet har folk kommenterat att jag minsann inte har testat att ligga med dem.

Malin Bergman är en av få som ändå engagerar sig i frågor som rör asexuella. Hon visste redan vid sju, åtta års ålder att hon var annorlunda. När hon kom ut stöttades hon av familj och vänner, och lyckades bli av med de komplex som hon hunnit utveckla. Men den stora okunnighet som finns kring asexualitet gör att hon ofta blir missförstådd och ifrågasatt av omgivningen.
– En av mina före detta kollegor sa att hon »önskade att jag inte var sådan«. På nätet har folk kommenterat att jag min­sann inte har testat att ligga med dem.

Enligt Malin Bergman förväntas asexuella vara beredda att redogöra för sin sexuella historik för vemhelst som blir nyfiken. Hon har själv fått frågor om hur många gånger hon har försökt ha sex, om hon har någon mental eller hormonell sjukdom, har blivit våldtagen eller är frireligiös.

Att våga stå upp för sig själv när omgivningen säger att ens läggning inte existerar eller är ett sjukdomssymptom är dränerande.
– Det är svårt att slappna av när man hela tiden omringas av andras sexualitet. Särskilt om man, som jag, inte har någon, eller inte vill blanda in andra i den, säger Malin Bergman men påpekar samtidigt att internet har blivit en frizon för alla asexuella som ännu inte har kommit ut.

– Inom vårt community delar vi alla samma erfarenhet av att vara osynliga. Det är oftast en otrolig lättnad att hitta ordet för det som skavt så länge. Och att sen hitta andra som delar epitetet asexuell – det är ju ännu bättre, avslutar Malin.

Varning för mindre sexlust.
 


Sex säger inget om vem du är!

Tanja Suhinina är författare, psykolog och sexolog. Hon håller inte med om att samhället har en påtryckande attityd gällande sex.

Det folk reagerar på är nog att det har blivit mer och mer naket och sensationsinriktat i medier idag, men det är inte detsamma som faktiskt sex, säger Tanja och fortsätter:

– Jag tycker vi går mot ett konservativt och nymoralistiskt samhälle. Det ska självklart lyftas fram att det finns personer som inte mår bra av sex, men till saken hör ju att det också finns helt friska personer som hellre stannar hemma och ligger varje kväll än går ut och träffar vänner.

Om du inte har sex är du en loser. Men du ska inte heller ha för mycket och du måste ha det på ett visst sätt..

Tanja Suhinina menar att vi måste sluta tro att sex säger en massa om vem en person är. Det enda som är skadligt oavsett vilken sexualdrift du har är alla regler och begränsningar.

– Går du in på pressbyrån finns det säkert tio tidningar om hur man bakar en tårta, men inte en enda tidning som på ett neutralt sätt behandlar sex. Om du inte har sex är du en loser. Men du ska inte heller ha för mycket och du måste ha det på ett visst sätt. De sexuella handlingarna ska utföras i en viss ordning, man måste ha det en viss tid på dygnet, under en viss period i livet, säger hon.

För att slippa tabubeläggning åt något håll måste sexet i sig avdramatiseras, menar Tanja Suhinina.

– Det är viktigt att det forskas och informeras om sex. Tyvärr är många människor kritiska mot sexologiska undersökningar och tycker att man inte ska lägga sig i folks sovrumsvanor. Men hallå, vi har ju äktenskapslagstiftning i Sverige, är inte det värre i såna fall?