Åthutningen har gått för långt. Vi behöver hjälpa männen istället för att stjälpa, menar flera debattörer, ett år efter metoo.
Text: Joanna Górecka
ULRIKA SANDHILL
Sluta att bara gnälla på männen. De måste också få lite uppmuntran ibland, annars vet de inte när de gör något bra.
Ulrika Sandhill är skribent och egen företagare. Skrev debattartikeln »Feminister måste sluta slentrianskälla på män« i SvD (28/10–18).
Du skriver att du ser en manlig motrörelse utvecklas mot dagens jämställdhetsdebatt. Hur borde den här rörelsen, enligt dig, bemötas?
– Jag tror att man måste vara öppen och bemöta motrörelsen med rationella argument. Det fungerar inte att stänga den ute, den kommer bara att växa sig större. Många längtar efter ärliga och vuxna diskussioner. Jag tror inte heller att kvinnorörelsen har något att förlora på att ge sig in i dem. Kvinnor har nu under lång tid bevisat sig i det offentliga livet så pass att de flesta väl är överens om att samhället i och med det har blivit bättre. Jag tror därför att vi inte längre behöver vara så rädda för att exempelvis erkänna att det finns vissa skillnader på gruppnivå mellan kvinnor och män. Det viktiga är att var och en bedöms förutsättningslöst på individnivå. »Kvinnliga« egenskaper är för övrigt bra och viktiga och bör uppvärderas.
Vilka steg tycker du är viktiga att ta nu för jämställdheten?
– Ha riktiga diskussioner. Var ärlig, lyssna på argument och våga bemöta dem. Då vässar man samtidigt de egna argumenten. Jobba smartare, analysera vilka signaler man sänder ut och om de verkligen stöder målen.
– Ett exempel: Om ett mål är att behandlas jämställt i arbetslivet är det till exempel kontraproduktivt att beskriva kvinnor som hormonstyrda och i behov av särskild hänsyn på arbetsplatserna varje månad. Sortera bland striderna. Allvarliga frågor som kvinnlig könsstympning måste ändå vara viktigare att föra än frågan om könsneutrala toaletter. Gör istället för att kräva. Om det fattas kvinnor i styrelserna, ja men starta egna företag då, precis som männen gör, se till att de växer, tillsätt era egna nätverk i ledning och styrelse.
– Vad mer? Sluta att bara gnälla på männen. Se det lite som när man uppfostrar barn. De måste också få lite uppmuntran ibland, annars vet de inte när de gör något bra, haha.
NISRIT GHEBIL
Vi slutar skälla när varenda kvinna på planeten känner sig trygg i att ta en promenad klockan tre på natten.
Nisrit Ghebil är debattör och student. Skrev »Det är inte synd om er ångerfulla män« i Aftonbladet (20/10–17).
Du skriver att männen tog för stor plats under metoo, andra debattörer menar att feminister just nu skäller för mycket på män. Vad tänker du om det?
– Jag tänker att man inte kan skälla »för mycket« när det kommer till våra liv och vår säkerhet. Det handlar inte om männens belägenhet i uppropet. Metoo kom från faktumet att många män tror sig äga rätten till kvinnor på både ett fysiskt och psykiskt plan. Därför förstår jag inte varför det, ännu en gång, ska handla om vad männen tycker och känner. När man får det att handla om män tycker jag att man återigen låter män äga diskursen, vilket betyder att det psykiska ägandet fortsätter som vanligt.
– Metoo är alltså ett helt upprop om att män utnyttjar kvinnor, vilka tycker dessa motdebattörer då att vi ska skälla på om inte män?
– Kvinnor blir fortfarande sexuellt trakasserade, våldtagna etcetera, vilket betyder att problemet inte är löst. Varför skulle vi då sluta skälla?
– Vi slutar skälla när varenda kvinna på planeten känner sig trygg i att ta en promenad klockan tre på natten – oavsett om hon är klädd i en bikini eller en burka.
Vad är nästa viktiga steg för ett jämställt samhälle tycker du?
– Nästa viktiga steg är att sluta ge mikrofonen åt dem som skapat problemet. Man måste börja applicera tolkningsföreträde till diskussionerna, även när det gäller män som faktiskt beter sig som man ska och som försöker hjälpa till i situationen.
– När man låter män ta för mycket plats med att försöka lösa problemet tror jag att det blir kontraproduktivt i och med att män redan dominerar de flesta andra diskussioner och att det är just det denna diskussion handlar om.
– Kvinnor är mer än kapabla till att föra egen talan, låt oss då göra det.