De populära studentkryssningarna på Östersjörutten Stockholm – Åbo marknadsförs som »Sveriges tryggaste studentfirande«. Statistiken på anmälda våldtäkter säger något annat. Kvinnotryck bad grävreportern My Vingren göra en djupdykning i festfärjornas grumliga kölvatten.
Text: My Vingren | Foto-intro: Pobble
April, 2015. Elin Klang och hennes vänner har knappt två månader kvar av gymnasiet när kryssningsfartyget lämnar Värtahamnen i Stockholm. Redan första året på gymnasiet bestämde Elins klass att de skulle fira studenten med att åka på studentkryssning. När båten tar fart mot öppet vatten går Elin och hennes vänner för att dansa på båtens många dansgolv.
Under kvällen träffar Elin en kille, han kommer fram och pratar med henne flera gånger.
– Han var otroligt intresserad av att jag är homosexuell, varför jag aldrig skulle vilja vara med en kille och varför jag bara gillar tjejer.
Adam, som vi kan kalla honom, försöker övertala Elin att hänga med honom och hans vänner men Elin kände till hans vänner. De hade dåligt rykte och hamnade ofta i bråk.
– Jag kände mer och mer obehag men ville inte förstöra feststämningen så jag sa nej tack och skrattade bort varje tjat från hans sida, säger Elin.
Klockan är 00.45. Elin letar efter sina vänner bland de olika dansgolven, hon sicksackar mellan alkoholpåverkade ungdomar när hon om igen träffar Adam. Han tar tag om hennes nacke och säger att de ska till hans hytt. Eftersom Elins hytt ligger i samma korridor försöker hon vika av mot sitt eget rum, men Adams grepp om hennes hals hårdnar. Väl inne i Adams hytt låser han dörren, Elin kan höra hans vänner genom hyttdörren. De står utanför och vaktar. Innan Adam våldtar henne så säger han att han ska visa henne hur heterosexuellt sex går till.
Innan Adam våldtar henne, säger han att han ska visa henne hur heterosexuellt sex går till.
Trots att Elin spelar amerikansk fotboll och är stark kan hon inte göra motstånd. Hela hennes kropp fryser till is. Vad händer om hans vänner kommer in? Hon vill bara överleva.
– Jag har aldrig varit så rädd i hela mitt liv, säger Elin, som tycker det är upprörande att studentkryssningar lanseras som det säkraste sättet att fira studenten.
– En studentkryssning är betydligt farligare än en vanlig fest, säger hon. På en vanlig fest finns det inte stängda rum där studenter kan råka ut för övergrepp. Jag skulle säga att studentkryssningar är Sveriges farligastes studentfirande.
Elin är bara en av många som blivit utsatta för övergrepp ombord på Fun Cruises studentkryssningar. Efter flera uppmärksammade sexbrott valde Tallink Siljas konkurrent Viking Line att helt sluta arrangera studentkryssningar och höjde åldersgränsen för samtliga kryssningar till 21. Något liknande var aldrig aktuellt för Tallink Silja. Till Aftonbladet sa Fun Cruises företrädare redan 2016 att det varken är deras eller Tallink Siljas ansvar att det sker våldtäkter ombord på deras kryssning.
– Ansvaret ligger på samhället och de enskilda individerna som har utfört de här handlingarna. Det är vuxna myndiga människor som åker, sa Martin Wengström, VD för Fun Cruises, till Aftonbladet.
Efter flera uppmärksammade våldtäkter hävdade dock företrädare för både Fun Cruises och Tallink Silja att de framöver skulle höja säkerheten och ta större ansvar för alkoholförsäljningen ombord. Bland annat skulle det inte längre vara tillåtet att dricka alkohol i hytter eller på gemensamma utrymmen.
Men studenternas egna videobloggar på Youtube, sociala medier och nätforum ger en annan bild av firandet på Östersjön. Kvinnotryck har gått igenom samtliga videobloggar från de senaste två årens kryssningar.
Trots att Fun Cruises tidigare hävdat att ingen alkohol får förtäras i allmänna utrymmen ser vi hur ungdomar skålar i korridorer, trappuppgångar och halsar direkt ut medhavda flaskor med starksprit. Studenter tar enkelt med sig egen vodka in i hytterna, och på VIP-området får fyra unga tjejer sex helflaskor med starksprit att dela på. I en annan video serveras sex unga killar två, tre flaskor bubbel, en hink fylld med sex flaskor på 70 cl med 15-procentig Bacardi Mohito och utöver det delar de på ett fat med shots.
– Barerna sålde starksprit och de hade ingen koll på hur mycket folk köpte. Vi såg flera som var stupfulla och på kvällen låg det spyor överallt, säger Siri som åkte med på studentkryssning för två år sen.Priserna är låga, både drinkar, vin och shots säljs till priser långt under vad som gäller i land. På middagsbuffén får du dricka så mycket vin och öl du klarar.
På VIP-området får fyra unga tjejer sex helflaskor med starksprit att dela på.
Det är inte bara ombord på Fun Cruises kryssningar som spriten flödar, även i deras marknadsföring är alkohol i fokus. I sociala medier och på företagets webbsida står ungdomar med färgglada drinkar i händerna, ungdomar skålar i plastglas med öl, vin och sprit.
När Kvinnotryck tar kontakt med Oscar Brehmer, kommunikatör på Tallink Silja vill han inte svara på om det fortfarande är förbjudet att dricka alkohol i hytter eller på gemensamma utrymmen.
– Vår målsättning är att alkohol ska konsumeras på ett trivsamt och kontrollerat sätt i barer, restauranger och anslutande utrymmen, säger Oscar Brehmer och intygar att de alltid arbetar med att ha en ansvarsfull alkoholservering, oavsett kryssningstyp.
– Vakterna ombord jobbar dygnet runt för en lugn och trygg stämning i hyttkorridorer och i allmänna utrymmen, fortsätter Oscar Brehmer och lägger till att företaget Fun Cruises också har egna utbildade värdar som finns för att resenärerna ska känna sig trygga.
Men på det tjugotal videobloggar vi tittat igenom ser vi inga säkerhetsvakter, varken i allmänna utrymmen eller på restauranger. I sociala medier återkommer det klagomål på vakterna, bland annat att de inte ingripit vid sexuella trakasserier men samtidigt utövar onödigt mycket våld.
»Vaktstyrkan var inte många, stötte på två vakter som hastigast när de kom raskt gående igenom hyttkorridoren. Mycket alkohol och mycket spya«, skriver en kryssningsdeltagare.
Färjorna är en lekplats för killar som vill begå övergrepp. Det finns ingen kontroll alls.
Elin, och flera andra tjejer som Kvinnotryck pratat med, berättar att ombord på båten fanns killar som tafsade, kom med grova sexuella kommentarer och andra kränkningar.
– Det är en lekplats för killar som vill begå övergrepp. Det finns ingen kontroll alls, säger Elin.
Oscar Brehmer beklagar övergreppen som Elin och andra tjejer blivit utsatta för.
– Tragiskt nog förekommer sexuella övergrepp i olika delar i vårt samhälle. Vårt mål är och kommer alltid att vara, nolltolerans mot alla slags övergrepp och vi gör allt i vår makt för att upprätthålla en trygg och säker miljö, säger Oscar Brehmer, kommunikatör på Tallink Silja.
Elin klarade aldrig av att ta studenten ihop med sina klasskompisar. Efter våldtäkten mådde hon för dåligt för att slutföra sin gymnasieutbildning. När hennes vänner sprang ut ur skolan med vita klänningar och flygande studentmössor befann sig Elin med sin familj i en annan stad.
Förundersökningen mot Adam lades ner. Enligt åklagaren fanns det inte tillräckligt mycket bevis för att pröva fallet i domstol.
Idag, efter år av terapi, mår Elin bättre. Men hon kommer alltid att bära med sig övergreppet. Hon säger att hon inte längre har råd att lita på män.
– Våldtäkten jag blev utsatt för var ett hatbrott. Adam är kristen och arbetar aktivt mot homosexualitet. Det var ett starkt motiv för honom.
Elin tycker att Tallink Silja och Fun Cruises ska sluta arrangera studentkryssningar.
– Det finns många andra sätt att fira studenten på. Det är inte värt att utsätta sig för risken att bli våldtagen bara för att fira sin student.