Helvetet runt hörnet

Kate Maltby skrev en artikel om en hög politikers sexuella övertramp. Ett år senare gör hon en konsekvensanalys: Är du kvinna och tänker utmana en man i maktställning, se då till att vara vit, välutbildad och välavlönad om du vill överleva helvetet efteråt.

Text: Unni Drougge

I Storbritannien hade män i det politiska toppskiktet länge kunnat ägna sig åt sexuellt utnyttjande av unga kvinnor i trygg förvissning om att alla höll tyst om saken. Men 2017 bröt den brittiska kritikern och kolumnisten Kate Maltby tystnaden med en artikel i The Times där hon berättade att den drygt 30 år äldre och inflytelserike parlamentsledamoten Damian Green hade utsatt henne för sexuellt ofredande under förevändningen att hjälpa henne i karriären. Green, som då var vice premiärminister och nära vän till Theresa May, dementerade alltsammans. Men av en händelse fick pressen nys om att polisen tio år tidigare funnit mängder av porr i Greens jobbdator, och när toppolitikern tvärnekade till även en uppgift som gick att bevisa fick han sparken.

Kate Maltby slapp emellertid inte undan straffet för att ha dragit ner brallorna på en höjdargubbe.
– Så fort min artikel var ute märkte jag flera försök till dataintrång och blev tvungen att varje dag ändra lösen på alla mina konton. The Sun spred falska uppgifter om att de fått tag i sms jag skickat till Damian Green, där det såg ut som om jag hade varit pådrivande och uppvaktat honom. Daily Mail publicerade kort därpå en artikel som var så full av lögner och förtal att tidningen senare fick betala skadestånd.
– Vad som också händer, berättar Maltby vidare, är att ens privata kroppsdelar plötsligt blir en riksangelägenhet. Jag hade tidigare fått i uppdrag av tidningen jag är knuten till att testa en träningskorsett, där bara överkroppen syntes på bild, men nu fläkte tabloidpressen ut mig i helfigur med korsett och strumpbyxor, och förklarade att det var den bilden som hade triggat Damian Green till att skicka sex-sms.

Hur bör man rusta sig för att orka igenom allt detta?
– Ja, helst ska man vara vit, välutbildad och välbärgad, säger Maltby torrt. Trovärdighet har alltid varit en fråga om klass och social bakgrund. Jag hade aldrig vågat utmana en äldre man i så hög ställning utan att ha råd att anlita en bra advokat, utan att ha kolleger och vänner i mediebranschen, utan den ekonomiska tryggheten som tillåtit mig att varva ner och hämta kraft under året efter turbulensen. Svarta kvinnor ur arbetarklassen, med otrygga försörjningsvillkor, är ofta utsatta för långt värre sextrakasserier än de jag rapporterade om. Så, även om det var enormt påfrestande att gå i strid mot maktens män, var det ändå tack vare mina privilegier jag kunde ta det steget. Nu återstår det för metoo-rörelsen att lyfta fram ekonomiskt och socialt utsatta kvinnor och skapa en fond för advokatkostnader och andra utgifter som de inte kan ta ur egen ficka.
– Men under tiden, tillägger Kate Maltby, måste vi kämpa mot att kvinnor ska behöva betala ett så högt pris bara för att vi vägrar finna oss i manligt maktmissbruk.