Henne vill jag hylla

Vi som arbetat med nummer 1-2017 av Kvinnotryck har valt varsin favorithjältinna.

Malala Yousafzai

Malala Yousafzai är en modig kvinna. Hon stod upp och kämpade för flickors rätt att få utbildning i Swatdalen, där talibanerna hade förbjudit flickor att gå i skolan. Hon vägrade lyda talibanernas förbud och utsattes därför för mordförsök, men överlevde. Hon har därefter fortsatt att arbeta mot flickors och kvinnors förtryck, och för utbildning för alla barn. Hon fick fredspriset 2014 för sitt modiga arbete.
EVA ENGMAN, Iris, Luleå kvinnojour


Elisabeth Massi Fritz

Elisabeth Massi Fritz kämpar för en god sak och på ett beundransvärt sätt. Hon förbjöds själv att studera vidare av sin familj då det ansågs skada familjens heder om hon som ogift flyttade ensam, men hon trotsade familjen och flyttade själv till Stockholm för att studera juridik.
MARIA HANE, Norrköpings kvinnojour


Nina Simone, foto Wikipedia

Nina Simone

Nina Simone: »All I want is equality for my sister my brother my people and me.«
År 1963 dödades Medgar Evers i Missisippi och samma år fyra svarta flickor i en kyrkbombning i Alabama. Dåden utförda av Ku Klux Klan-medlemmar väckte stor ilska hos den svarta befolkningen i USA – däribland Nina Simone. Med sin karriär på spel skrev hon »Missisippi Goddam« och konsekvensen blev att etablissemanget vände sig mot henne och att flertalet radiostationer vägrade att spela hennes musik. Hennes framgång blev aldrig densamma, men trots det är hon ihågkommen som en av de största svarta kvinnorna av sin tid. Med de senaste dödsskjutningarna av svarta pojkar, har låten blivit mer aktuell än någonsin och inspirerar än idag till att samla mod och stå upp för jämlikhet.
ANNA BERGLUND, Lunds tjejjour


Simone Weil, foto Wikipedia

Simone Weil

Simone Weil (1909–1943). Med sin stående uppmaning: Tänk själv! vägrade hon gå i flock. Flocken var alltid hjärntvättad, även politiska rörelser. Detta skrev hon om i pamfletten »Om de politiska partiernas avskaffande«. Men Weil var ingen skrivbordsrevolutionär, hon levde som hon lärde – slet på fälten med fattiga lantarbetare, stred som frivillig i spanska inbördeskriget och motarbetade Hitler medan folket lät sig förföras. Priset hon fick betala för sitt mod och sitt civilkurage var en alltför tidig död. Hon blev bara 34 år.
UNNI DROUGGE, redaktör


Margot Wallström, foto Wikipedia

Margot Wallström

Margot Wallström. Hon har lyft den feministiska agendan i nya forum, även där det varit obekvämt.
ELIN TJERNSTRÖM, Stockholms tjejjour


Linnéa Claeson

Linnéa Claeson är 24 år, juridikstuderande och handbollsspelare på elitnivå. Dessutom är hon aktiv i sociala medier, vilket gör att hon, liksom majoriteten tjejer i hennes ålder idag, exponeras för män i alla åldrar som tar sig friheten att skriva snusk till henne.

Linnéa Claeson är inte den första som vägrar ta skit, men det finns ingen som hanterat snuskgubbar i alla åldrar lika elegant som hon. Dessutom gör hon det med en blandning av humor, skarpsinne, juridisk kunskap och ursinne, både för att män ska förstå och för att kvinnor och tjejer ska våga säga ifrån. Följ hennes instagramkonto @assholesonline och förfäras, impo­neras för att till sist skratta så att tårarna rinner åt hennes metoder att ta heder och ära av dem som trakasserar tjejer på nätet.

COLETTE VAN LUIK, Roks pressekreterare


Molly Melching

Molly Melching har med mod och tålamod spridit kunskap om mänskliga rättigheter med mera genom organisationen Tostan som hon grundade 1991. Som en följd av arbetet har över 7 000 afrikanska byar valt att sluta med kvinnlig könsstympning. Hundra­tusentals flickor kan därmed leva sina liv utan allt det lidande som kvinnlig könsstympning medför. Molly Melching är nominerad till World’s Children’s Prize 2017. I vår utses vinnaren vid en ceremoni i Mariefred.
MARIANNE ENGBLOM, grafisk form