Arvida Byström, foto Arvida Byström

Jag är gärna feminin –  men inte med en man!

Arvida Byström är den kvinnliga selfiens stolta fanbärare. Från den hånade lågstatusstämpeln har hon lyft selfien och gjort den till konst. Att bilderna kopplas ihop med sex beror på att feminina kroppar systematiskt sexualiseras, förklarar hon.

Text: Ellinor Gotby Eriksson  | Foto: Arvida Byström

Hur resonerar du kring att visa bilder som uttrycker den egna sexualiteten i ett samhälle som profiterar på kvinnokroppen?
– Jag anser inte att jag jobbar särskilt mycket med sex i min konst. Däremot är feminina kroppar så kopplade till sex att det bara tas för givet att någon som använder dem i sin konst har fokus på sex. Visst, jag pratar om kön och jag fokuserar mycket på kroppen, men det är inte synonymt med sex. Om det är manskroppar i konst associeras de inte per automatik till det ämnet, och om de ändå gör det så är det främst gaykopplingar som dras. Det är det som är kärnproblemet – att kvinnokroppen systematiskt sexualiseras. Jag har inte mött så mycket moraliseranden kring nakenheten i min konst. När jag gjorde en mensrelaterad bildserie 2012 blev det däremot en del negativa reaktioner, men tack och lov har mens blivit mer avstigmatiserat de senaste åren.

Inom konst och populärkultur tror man att sex och naket fortfarande är provocerande. Men idag är nakenhet snarare en regel än ett undantag, så get over it!

Varför uppstod inget ramaskri om dina avklädda bilder?
– Det finns en falsk idé inom konst och populärkultur om att sex och nakenhet fortfarande är provocerande. Men idag är nakenhet snarare regel än undantag, så get over it! Enligt den gamla uppfattningen är en naken kvinna detsamma som en lössläppt kvinna. Att kasta av sig kläderna pratas då om som lite knäppt och galet men egentligen blir vi ju konstant uppmuntrade till nakenhet. Samtidigt finns det en misogyn dubbelbestraffning där till och med människor som jag har umgåtts med, och detta i queerkretsar, helt plötsligt har vädrat konstiga åsikter om att jag klär mig för utmanande och sexigt.

Hur ska man egentligen gå till väga för att återerövra sin sexualitet?
– Jag har börjat öva på att säga nej mer ofta. Ibland har jag sagt ja till sex eller till och med varit den som pushat på kring det och varit överdrivet positiv, när det kanske varit bättre att ta ett steg tillbaka och se om man har sex för status och identitetsbyggande snarare än för att ha lite mysigt och kul.

Kvinnor som sexuella subjekt har förnekats sen tidernas begynnelse, håller det på att ändras till följd av selfiekulturen?
– Jag var tillsammans med en tjej i tre år och hon gjorde det lättare för mig att ha en feminin stil. Jag tycker inte att det känns lika bekvämt att vara feminin med en man, för då är det som att jag går in i en förutbestämd könsroll. Med henne blev det mer som en performance som man då kan klä av och på. På samma sätt är selfiefenomenet positivt för självbilden för där går det att ta på och av sig den femininitet som man känner för. Men selfiekulturen ska inte bara applåderas, den kan såklart vara problematisk också. Det är ofta de som redan är privilegierade som belönas av den. Jag kommer exempelvis undan med väldigt mycket i min konst just för att jag är smal och ser ungdomlig ut.

 

DETTA HAR HÄNT
Tidigt visade sig Emma Arvida Byströms fotografiska geni, både bakom och framför kameran. Som 16-åring fick hon sina bilder publicerade i artsiga »Vice«, och året därpå var hon aktiv som yrkesfotograf och började snabbt landa stora internationella samarbeten med magasin och modeföretag. Med den unga feministens blick insåg hon tidigt att alla aktiviteter som unga tjejer gillar att hålla på med får låg status, som exempelvis selfies. Hon gick därför in för att lägga upp selfiebilder på ett Instagramkonto som snabbt växte i popularitet, där hon experimenterade med en mängd olika uttryck, ofta lättklädd och med fetischer och poser som skulle kunna associeras till porr om de inte samtidigt hade något som störde just den kopplingen, exempelvis mensblod.

Tillsammans med Molly Soda släppte hon tidigare i år fotoboken »Pics or It Didn’t Happen: Images Banned from Instagram«, med bilder som inte tillåtits på plattformen och som visar att kvinnokroppen fortfarande är omgärdad av en massa tabun.