Jenny och rättvisan

Strax före jul spreds ett Facebookinlägg där Jenny Örn, en 39-årig tvåbarnsmamma från Västerås, öppet berättade om hur hennes liv förvandlats till en mardröm sedan hon anmält en av ortens poliser för våldtäkt. Polisen friades från misstankar medan ett provsvar från den medicinska undersökningen ledde till att Jenny istället blev åtalad för narkotikabrott. Men vad som verkligen hade hänt fick ingen veta, för den nedlagda våldtäktsutredningen var hemligstämplad. Den prisbelönta grävreportern My Vingren har för Kvinnotrycks räkning lyckats tränga bakom dimridåerna. Läs hennes kusliga berättelse om ett svenskt våldtäktsärende som försvann under mystiska omständigheter.

Text: My Vingren

NÖDSAMTALET

Februari 2018. Klockan är strax efter sju på morgonen när Jenny Örn äntligen får tag på sin telefon, hon håller in sidoknappen och tack vare en ny uppdatering kopplar telefonen direkt ett nödsamtal till 112. På inspelningen från SOS Alarm kommer man senare att kunna höra Jennys röst som säger nej, som gråter, gnyr och om igen upprepar sitt nej. I bakgrunden hörs en man.

Jenny träffade Kenneth, som vi kan kalla honom, på nattklubben Royal i Västerås tidigare samma kväll. Jenny och en vän till henne var ute och dansade när de sammanstrålade med en grupp poliser som var ute och firade. Det var minus fyra grader och snön la sig som ett täcke över Västerås när de kom ut från nattklubben strax före tre på natten. Jenny föreslog att de kunde åka hem till henne för en drink till. De andra poliserna tackade nej, de ville hem till sitt, men Kenneth följde gärna med. I vanliga fall skulle Jenny ha avbrutit kvällen där, men Kenneth var charmig och Jenny litade på honom. Han var ju polis.

Tjugo minuter efter att Jenny larmat SOS Alarm bankar polisen på ytterdörren.

»Säg inte, att hon har sagt att jag har våldtagit henne!« är det första Kenneth får ur sig när han öppnar dörren och möter fyra av sina kollegor från Västerås polis­station. Två av dem känner Kenneth sedan innan, de andra två är polisaspiranter, fort­­farande under träning. Två går in för att prata med Jenny som gråtande gömmer sig under ett överkast i sovrummet.

 

SKADORNA

Samtidigt som Kenneth anhålls, misstänkt för våldtäkt, får Jenny skjuts av polisen till centralsjukhuset i Västerås. På gynekolo­giska mottagningen kommer man att säkra spår och dokumentera Jennys skador. Två rör med blod tas för att se om Jenny blivit drogad i samband med våldtäkten. En av poliserna som är med på sjukhuset upprättar ett PM över de skador som läkaren dokumenterar: färska rivsår på ryggen, blåmärken över armar och ben, sprickor i analöppningen och rodnad i underlivet. Jenny har blött ymnigt från ändtarmsmynningen, flera blodiga pappers­tussar samlas in som bevismaterial och enligt polisens anteckningar har Jenny svårt att gå på grund av de kraftiga smärtorna. Efter undersökningen frågar Jenny om hon får lov att duscha.

– Sen duschade jag i flera dygn. Jag skrubbade mig med en grillborste för att bli ren, en sån man använder till att göra ren ugnen eller en grill med, säger Jenny.

Hon lägger till:

– Jag ville tvätta bort honom, till varje pris.

Jag duschade i flera dygn och skrubbade mig med en grillborste för att bli ren. Jag ville tvätta bort honom till varje pris

24:8-FÖRHÖR

I Uppsala kl 16.54, samma dag som våldtäkten skedde, genomfördes ett så kallat 24:8-förhör med Kenneth. Det är ett förhör som genomförs efter att någon blivit anhållen eller häktad, bland annat för att den misstänkte ska bli delgiven vad han är anklagad för. Men trots att förundersökningen sköts av Särskilda utredningar tillsammans med Uppsala polisområde, där Kenneth också är placerad i häkte, så är det en av hans kollegor från Västerås polisdistrikt som genomför förhöret.

Enligt kommissarie Jesper Rundeberg, utredare på Särskilda utredningar och en av dem som utredde våldtäkten, så brukar man ta en person som är tillgänglig och finns på plats.

– Det är åklagaren med beredskap på särskilda åklagarkammaren som beordrar om de första åtgärderna men jag tror att det helt enkelt är så, att skyndsamhetskravet med att hålla ett sådant förhör kan leda till att man låter personal på plats göra det.

Förhöret hålls i Uppsala, ändå är det personal från Västerås som genomför det. Hur kommer det sig?
– De förhören innebär ju oftast inte mer än att man formellt delger en misstanke. Här delges mannen misstanke, sina rättig­heter, han förnekar brott och sen är det inte mer i det förhöret.

POLISEN SLÄPPS

Åklagare Elisabeth Brandt Foto: SVT

Tre dagar efter våldtäkten, när Kenneth egentligen skulle häktas, beslutar åklagaren Elisabeth Brandt att han ska släppas, trots att det är obligatorisk häktning för våldtäkt av utredningsskäl, något som Jennys målsägandebiträde Maria Wilhelmsson också skriver till åklagaren.
Kenneth får gå tillbaka till jobbet i polis­huset, trots att de kollegor som grep honom i Jennys lägenhet ännu inte är förhörda. Åklagaren ändrade sig om häkt­ningen efter att ha läst journalutdrag från rättsläkarens undersökning, där det skulle stå att Jenny inte hade några skador efter våldtäkten.

Kvinnotryck har tagit del av rättsläkarens rapport i sin helhet. Där konstateras att Jenny har rivmärken, svullnader och blåmärken som, enligt rapporten, »starkt talar för att de uppkommit till följd av ospecifikt trubbigt våld […] exempelvis slag, grepp«, något som stämmer med de uppgifter Jenny tidigare lämnat i förhör. Jenny har också sår både i underlivet och analt, något som bekräftades redan i samband med gynbesöket direkt efter våldtäkten.

Men det förekommer uppgifter om skador som inte fanns i samband med den första gynundersökningen på Central­sjukhuset i Västerås, bland annat skarpkantade hudskrapor på vänster kind, öra och över ryggen.
– Det som är problematiskt är att det inte står någonstans i rättsläkarens protokoll att jag skadade mig själv med grillborsten, säger Jenny. Hade jag och mitt målsägandebiträde fått se rapporten innan man la ner förundersökningen hade vi kunnat kommunicera tydligare vilka skador som kommer från våldtäkten och vilka skador som jag åstadkommit själv.

Jennys målsägarbiträde, Maria Wilhelmsson. Foto: Arboga Tidning

Större delen av förundersökningen har varit sekretessbelagd. Inte ens Jenny, som är part i målet, har fram tills nyligen fått se speciellt mycket av utredningen. Jesper Rundeberg säger att det hela beror på att Jennys målsägandebiträde Maria Wilhelmsson inte har haft någon giltig fullmakt som hävt sekretessen, och Jenny har inte personligen begärt att få ta del av förundersökningen förrän nyligen.
Men detta stämmer inte, enligt Maria Wilhelmsson, som poängterar att hon, som tillförordnat målsägandebiträde, inte informerats om att hon behöver en giltig fullmakt.
– De har systematiskt nekat oss information under utredningens gång och hänvisat till sekretess, säger hon.

LOCKET PÅ

Den 31 maj 2018 beslutar åklagare Elisabeth Brandt att utredningen ska läggas ner.
– Ord står mot ord, det finns inte till­räck­ligt med stödbevisning för att förvänta sig en fällande dom, säger hon i ett pressmeddelande.

I ett telefonsamtal med Kvinnotryck säger Jesper Rundeberg att ärendet lades ner, och sekretessbelades på grund av rättsläkarens intyg.

– Du kommer att begripa varför ärendet är nedlagt, förklarar han. Det som kan göra det hela begripligt är sekretessbelagt till skydd för kvinnans integritet.

Ingen annan bevisning än de två motsatta versionerna finns, menar han.

– Det finns uppgifter i rättsläkarens undersökning som gör att man kraftigt måste ifrågasätta målsägandens trovärdighet och tillförlitlighet om hur skadorna har uppkommit, säger Jesper Rundeberg till Kvinnotryck.

Jenny avfärdar Rundebergs påstående.

– Hur skulle jag ha kunnat orsaka så omfattande skador på mig själv i samband med våldtäkten? Jag hade ju inte en sekund att vara ensam. Polisen var med mig hela tiden, även när jag var på toaletten.

 

ROCKADEN

Dagen efter att åklagaren beslutat att lägga ner förundersökningen upprättas en anmälan av Jenny för narkotikabrott, det är Jesper Rundeberg, samma polis som utredde våldtäkten, som lämnar resultaten från Jennys rape kit vidare till polisen i Västerås. För första gången i svensk rätts­historia åtalas någon för narkotikabruk efter att ha testat positivt för narkotika under en våldtäktsundersökning.

Joel Teran är den åklagare som åtalat Jenny.

– Vi har fri bevisvärdering i Sverige och nu kan jag bara konstatera att det har funnits ett olovligt preparat i den misstänktas blod, säger han till Aftonbladet i samband med åtalet.

När Jenny får ta del av åtalsunderrättelsen förstår hon inte vad som har hänt.

– Hur kunde jag vara åtalad för narkotika­brott? Jag har inte använt några droger.

Varken Jenny eller hennes målsägande­biträde har under utredningen fått se testresultaten från undersökningen. Jenny kontak­tar polisen för att förtydliga att hon måste ha blivit drogad av Kenneth. Samtidigt överklagar Jennys advokat beslutet att narkotikabrottet ska utredas i Västerås.

– Men åklagaren kommer fram till att det inte förekommer något jäv. Det är inga problem att Kenneths kollegor utreder mig för ringa narkotikabrott, säger Jenny.

 

MANIFESTATION #FÖR JENNY

Februari 2019. Det har gått nästan exakt ett år sedan våldtäkten. För Jenny har hela året präglats av upplevelsen att polisen med alla medel försöker skydda sin kollega och samtidigt baktala henne.

På Alla hjärtans dag ligger 300 brandgula rosor prydligt uppradade längs med polisens blåvita avspärrning precis utanför Västmanlands Tingsrätt. För det är idag som Jenny ska ställas inför rätta som misstänkt för narkotikabrott, och mer än 200 personer, de flesta kvinnor, har tagit sig från hela Sverige till Västerås. I protest mot mäns våld mot kvinnor har de klätt sig i orange – deras brandgula mössor, stickade tröjor, halsdukar, vantar och väskor syns på långt håll.

För första gången i svensk rättshistoria åtalas någon för narkotikabruk efter att ha testat positivt för narkotika under en våldtäktsundersökning.

Jenny är kritisk till att man ska kunna bli anmäld för narkotikabrott i samband med en våldtäktsundersökning.

– Det är redan så stort mörkertal på att ens anmäla en våldtäkt och de flesta anmäl­ningar som kommer in läggs ändå ner. Oavsett om man blir drogad eller har tagit droger och det visar sig i ett rape kit – ska man då hamna i ännu mer bekymmer än de som våldtäkten redan orsakat? Då kommer ju ingen att våga anmäla, säger Jenny.

Snöpligt nog beslutar rättens ord­förande, chefsrådman Erik Högdahl, att förhandlingen tillfälligt ska ställas in, eftersom det står fel datum på Jennys blodprov. Förhandlingen kommer att tas upp igen efter att åklagaren kompletterat förundersökningen.

Kvinnotryck har sökt åklagare Elisabeth Brandt utan resultat.

Efter att det här reportaget skrevs har åtalet mot Jenny lagts ner och hon är inte längre misstänkt för narkotikabrott. /red/

Foto: iStock