Man offrade kvinnorna för att gynna LO-männen

Hon har den där sällsynta kombinationen av intellektuell briljans, vass tunga och gedigen ekonomisk kunskap som gör att hon aldrig viker ner sig. Som gör att hon rakryggat, sakligt och med skärpa förklarar varför samhället ser ut som det gör. Och varför kvinnorna är de ekonomiska förlorarna, till exempel är hälften av alla kvinnliga pensionärer fattiga!

Text: Colette van Luik  | Foto: Mattias Ahlm/Sveriges radio

I din berömda bok från början av 1990-talet, »Halva makten, hela lönen« påminde du oss om att verklig jämställdhet mellan könen ligger i ekonomisk rättvisa. Har det blivit mer ekonomisk rättvisa i Sverige?
– Jag säger aldrig att alla ska få lika lön, utan att arbete av lika värde och kvalifikationer ska betalas likadant, och så har det aldrig varit och är fortfarande inte. Däremot kan och borde kommuner och landsting höja lönerna för sina anställda. Om 15–20 år kommer det att slå till, när alla de kvinnor som nu går i pension själva behöver vård och omsorg och inte har ett öre att betala med.

Agneta Stark, foto Mattias Ahlm, Sveriges radio

Du röt ifrån, sa att sossarna sålde ut kvinnorna när de gjorde om pensionssystemet så att pensionen numera baseras på samtliga yrkesverksamma år till skillnad från de 15 bästa som i tidigare system…
– Ja, jag var uppretad för man offrade ju kvinnorna! Det utredarna prioriterade var att få upp LO-männens pensioner. Samma 15 bästa av 30 inkomstår-regel som skyddade kvinnors pensioner gynnade också Saco-männen. Men Saco-männen har än i dag kvar sina höga avtalspensioner. Det har inte kvinnor, det slår hårt mot dem. Kvinnor får låga pensioner för att de har lägre löner än män och oftare jobbar deltid. Dessutom är det nya systemet så till den milda grad komplicerat att Riksförsäkringsverket och Premiepensionsmyndigheten har behövt bygga en enorm datakapacitet för att hantera alla siffror. Jag kan själv inte räkna ut min pension. Och jag vet att jag är duktig på att räkna.

Visste politikerna hur detta slog mot kvinnor?
– Det är klart att de visste! Mannen, som oftast har den högre lönen, går inte ner på deltid, det gör kvinnan, för att pengarna annars inte räcker till i dag. Men både när det gäller lönen och det obetalda arbetet är det hon som får stå för hela den ekonomiska risken. Statistiskt sett blir hon änka när hon blir gammal, och måste av sin lägre pension betala andra för sådant arbete som hon gjort obetalt för sin man.

De som har de stressiga, tunga och oflexibla jobben i dag är kvinnor, och för det får de lägre lön. Och lägre pensioner.

Varför har kvinnor fortfarande så låga löner?
– Man har tänkt att det där kan väl alla göra, vända en gamling i sängen. Man har inte sett att arbetsinnehållet har förändrats och man har inte jämfört med liknande yrken. Sjuksköterskor är fullt jämförbara med ingenjörer. De som har de stressiga, tunga och oflexibla jobben i dag är kvinnor, och för det får de lägre lön. Och det leder till lägre pensioner.

Det verkar hopplöst?
– Nej, det tycker jag inte. De tidigare tysta tiger inte längre, se på sjuksköterskorna. De stora sjukhusen trodde inte att sköterske­bristen skulle slå så hårt mot dem, för det har alltid ansetts som fint att jobba på universitetssjukhusen. Men de hade fel, sköterskorna söker sig till de kliniker som faktiskt kan betala vettiga löner.

Vilken är den viktigaste jämställdhetsfrågan?
– Mäns våld mot kvinnor. Och mäns våld mot andra män. Om kvinnan var norm skulle vi kunna stänga nästan alla fängelser.

 

DETTA HAR HÄNT
På 1990-talet var Agneta Stark en av tre drivande taleskvinnor för nätverket Stödstrumporna som verkade för att öka kvinnors politiska representation och för jämställda löner. De bidrog till att det blev varannan damernas i den politiska maktens korridorer i Riksdagshuset. Som ekonomisk genusforskare på olika universitet har hon dundrat och rutit många gånger genom åren – om sossarna som sålde ut kvinnorna när de gjorde om pensionssystemet, om de fortsatt låga lönerna för kvinnoyrken och inte minst om mäns våld mot kvinnor.