Nina Åkestam loggar ut

– diskussionen har blivit »så jävla dum«

Nina Åkestam, foto Sofia Runarsdotter

I sin kioskvältare »Feministfällan« från 2018 uppmärksammar Nina Åkestam hur begreppet feminism har vattnats ur, på grund av för mycket snack och för lite verkstad. Ironiskt nog är det just snack – närmare bestämt skitsnack – som har fått den uppskattade debattören att nyligen stänga ner sitt instagramkonto.

Text: Ellinor Gotby Eriksson | Foto: Sofia Runarsdotter

Feministfällan avhandlar stridigheterna som växt fram inom modern feminism – och så blir det just de orimliga kraven på dig som offentlig feminist som får dig att delvis backa ut ur det offentliga rummet. Det känns nästan tragikomiskt. Hur ser du på det?
– Haha, ja visst är det. Jag har ogillat stämningen kring feminism i sociala medier sen 2016. Folk har länge varit omotiverat taskiga och huggit på personliga grejer i kommentarsfälten. Det var kanske naivt av mig att hoppas att Feministfällans budskap skulle spridas och att vi åstadkom ett bättre klimat, för istället blev det värre. Förut var det antifeminister som ville bryta ner en, men nu är det samma sak inom de egna leden. Det är svårare att förhålla sig till att nån som man trodde hade samma målsättning som en själv lägger sin energi på att angripa en.

Jag har en känsla av att de som har högst svansföring ofta är de som faktiskt är minst intresserade av feminismens ideo­logiska grund. Går det överhuvudtaget att bemöta en sån attityd tror du?
– Det är svårt att bemöta den på instagram eftersom det måste vara så kortfattat där. Säg att jag lägger upp nåt personligt som inte har med feminism att göra. Kanske en bild på min lägenhet för att visa folk hur jag bor. Då möts den bilden av en mängd kommentarer om att det inte borde se ut så hemma hos mig. Det är så många nivåer av knas i såna kommentarer att de inte går att bemöta i ett teckenbegränsat format. Där hade en podcast varit bättre. Saken är den att jag älskar sociala medier som diskussionsforum, jag bara önskar att diskussionen inte var så jävla dum.

Du nämner i ditt sista instagraminlägg att kampen fortsätter nånstans där luften är lite lättare att andas. Var är det?
– Nu sitter jag i kommissionen för jämställda livsinkomster. Där är luften verkligen lättare att andas, för det är ju en kommission som är tillsatt av regeringen för att ta fram förslag till jämställda inkomster. Alla där är väldigt insatta i ämnet och arbetar väldigt konkret, nära makten. Men där hade jag ju faktiskt aldrig hamnat utan att först befinna mig på sociala medier.

Hur ser dina framtidsplaner ut?
– Jag vill gärna skriva fler böcker, för metadiskussionen som kan uppstå kring böcker är väldigt intressant. Jag har som sagt också funderat på att starta en podd, för då blir det lättare att föra fram längre resonemang och bemöta kritik.

– Många av de instagraminlägg som jag har fått mest likes på är så jävla hjärndöda. Typ när man delar bilder som har hårda slogans som »I’m only an angry feminist when you are a sexist asshole«. Den typen av inlägg funkar bra på instagram – men det är inte en likestorm jag är ute efter. Jag vill ju skapa ett bättre samhälle.

DETTA HAR HÄNT
Nina Åkestam gick från att vara copywriter till att bli författare, reklamforskare och doktor i ekonomi, samt en vässad kritiker av trendfeminismen. 2014 slog hon igenom i litteraturvärlden, med självbiografiska »Meningen med hela skiten« som handlar om utmattningssyndrom och en sjuk arbetsmarknad. Mest uppmärksammad är hon dock för »Feministfällan« – en roman som kan ses som ett stridsrop till en rörelse som behöver få vassare tänder.