Den nya smarta sexroboten knackar på sovrumsdörren. Och entusiasmen är stor – både bland de teknikfrälsta, som ser en samhällsnytta med robotiserade sexuella tjänster och hos tillverkarna, som bara ser dollartecken. Vad feminister över hela världen ser är däremot enbart ett framsteg för den råa kvinnosyn som dominerar inom porr och prostitution. Kathleen Richardson, professor i robotetik, driver en kampanj där hon varnar för att sexroboten är en uppmuntran till våldtäkt.
Text: Unni Drougge
I somras landade en tickande bomb på världens alla nyhetsredaktioner. Det var den färska rapporten från FRR (Foundation for Responsible Robots), som meddelade att robotarna nu gör sitt intåg även i tillvarons erogena zoner. Samtidigt presenterade sexrobotindustrin sitt eget lilla bombnedslag, nämligen den första sexcyborgen »Harmony«, redo att bli årets hetaste julklapp. Till glädje, kan man tänka, för de 40 procent av alla tillfrågade män i en tysk undersökning som hade sexroboten på önskelistan. Den spås också att inom överskådlig tid bli ett lika vanligt inslag i sovrummet som smartphonen i handen.
Bland feminister har nyheten dock orsakat både oro och ilska. »Ska avsugning likställas med dammsugning – låt då sexroboten likna en robotdammsugare, eller ännu hellre en robotgräsklippare!« löd en av de bitskare kommentarerna.
Nu kom det väl knappast som en överraskning att den nya smarta sexroboten är designad som ung kvinna i storlek XXS med groteskt överdrivna porrattribut. Att köparen dessutom kan ladda ner valfri »personlighet« bland 50 nyanser av underdånighet, välja mellan 42 olika bröstvårtstyper och diverse fetischer går ju också helt i linje med den manliga schablonbilden av ett kvinnligt sexobjekt och är heller inget att förvånas över. Det som skiljer robotversionen från de uppblåsbara sexdockorna och deras efterföljare »True dolls« är att den släta silikonhyn blir varm av beröring och att den kan imitera ett samtal genom att googla och röra på läpparna. Röra på påkarna kan den däremot inte, men varför skulle någon som pungat ut med drygt 100 000 kronor för en automatiserad sexslav vilja att den stod på egna ben?
Det mest förvånande med sexrobotens introduktion på marknaden är nog ändå expertisens omdömen, där fördelarna med robotiserade sexuella tjänster betonas, exempelvis som assistans åt personer med funktionsvariationer, som substitut inom prostitutionsverksamheten och till och med som prevention mot sexuella övergrepp.
Kathleen Richardson, forskare och professor i robotetik, avfärdar dessa argument som rent önsketänkande och bildade redan 2015 nätverket Campaign Against Sexrobots.
– Vad det ytterst handlar om är att hitta nya marknader, säger hon. Mänskliga relationer är nästa område att exploatera, och då måste relationer omvandlas till konsumtionsartiklar. Den kvinnliga sexroboten är per definition en produkt, men ska ge sken av att vara mänsklig så att ägaren invaggas i en illusion av att ha samlag med en villig sexpartner. I själva verket onanerar han med hjälp av en sexleksak.
– Skulle han göra likadant med en kvinna av kött och blod är det däremot en våldtäkt. Denna avgrundsdjupa skillnad är nu på väg att utplånas av en teknologi som styrs av porr och prostitution. Det som kallas för sexmarknad är inget annat än en våldtäktsmarknad, konstaterar Kathleen Richardson.