Vad är det vi tänder på?

Den stora tvistefrågan i porrdebatten är i vilken utsträckning porren påverkar normer och beteenden i det verkliga livet. Försvararna viftar undan det hela och hävdar att porr är iscensättningar av sexuella fantasier, som enbart stimulerar vår egen förmåga att fantisera fritt och ohämmat så vi blir kåta och kan njuta. Det enda som behöver göras är att förbättra skådespelarnas villkor.

Unni Drougge, redaktör för Kvinnotryck.
UNNI DROUGGE
Redaktör för Kvinnotryck

Vi som är motståndare menar tvärtom att porr är glidmedlet till öppet kvinnohat och sexuellt våld och att de kvinnliga aktörerna vållas stort lidande i vilket fall, eftersom själva inspelningen kräver att de underkastar sig brutal behandling. Hursomhelst är det ett obestridligt faktum att porrkommersen flyttat sig allt närmare. Från sunkiga biografer klev den in i vardagsrummets vhs- och dvd-spelare för att nu ligga redo i knäet eller i handen och svara på minsta fingertryck.

Skulle porrens extrema lättillgänglighet och ständiga påminnelse om sin existens inte sätta avtryck i våra vanor och beteenden eller skapa efterfrågan på de sexuella uttryck den marknadsför, då kan ju också vartenda företag skrota all sin marknadsföring, pr-verksamhet och reklam. Men det vill de såklart inte göra, eftersom de lutar sig mot exponeringens mätbara effekter på konsumenternas val. Och i takt med den kraftigt ökade exponeringen av kommersiell porr har de sexistiska porrfantasierna penetrerat både vår yttre och inre verklighet.

Porrens pekpinnar har helt enkelt hamrat hål i våra huvuden. För det är pekpinnar vi får. Kommersiell porr har satt agendan och låst fast den fria erotiken i sitt eget rigida regelverk. I en värld där vi förväntas agera som om vi deltog i en porrfilmsinspelning – vet vi då verkligen vad det är vi tänder på?

Foto: Jini Sofia