Dumskallarnas sammansvärjning

En rörelse som tror att coronapandemin är hittepå, att Hillary Clinton mördar barn för att dricka deras blod och att det finns en global pedofilring full av kidnappade barn som utnyttjas av Oprah Winfrey… Det kan väl inte vara någon som går på detta? Dessvärre växer QAnon. Nu har till och med en kvinnlig anhängare av konspirations­rörelsen röstats in i USA:s kongress.

Text: Colette van Luik

QAnon är en högerextrem rörelse som startade 2017 då en anonym användare som kallade sig Q la ut en rad inlägg på sajten 4chan. Q påstods vara en högt uppsatt amerikansk militär med tillgång till hemligstämplad information. I stora drag går konspirationsteorierna ut på att världen styrs av ett hemligt nätverk av sataniska pedofiler som inte bara tar barn som slavar och utnyttjar dem sexuellt, utan även mördar dem för att utvinna ett livsförlängande ämne ur deras blod.

Dessa »kidnappade barn« påstås arbeta som sexslavar i den globala pedofilring som drivs av politiker inom det Demokratiska partiet, bland andra Hillary Clinton och Barack Obama. Även kända skådespelare som Tom Hanks, Oprah Winfrey och Ellen DeGeneres uppges vara inblandade. Jennifer Evans, professor i modern historia vid Carleton University i Kanada, har studerat fenomenet.

Hur kan sådana absurda påståenden överhuvudtaget få fäste?
– Trots att denna historia har avslöjats som osann, lever den i allra högsta grad på sociala medier. Nu senast twittrade människor i samband med att Trump höll sina valmöten, och kopplade samman Hollywood med människooffer, hemliga sällskap och pedofili, säger Jennifer Evans.

Marjorie Taylor Greene i USA:s kongress har påstått att förintelse­-
över­levaren George Soros samarbetade med nazisterna och att vita män är den sämst behandlade gruppen i USA idag.

I höstas skrev 96 organisationer som jobbar mot människohandel under ett öppet brev i amerikansk media där de hävdar att QAnons åsikter allvarligt skadar anti-traffickingorganisa­tionernas arbete. Nu har Facebook, Twitter och Tiktok börjat ta bort material som sprider QAnon-teorierna. En av Facebookgrupperna som stängdes ner hade nästan 200 000 medlemmar. Men nyligen valdes QAnon-supportern Marjorie Taylor Greene in i USA:s kongress – som ledamot i representanthuset för ett distrikt i Georgia. Hon har påstått att finansmannen George Soros, som överlevde förintelsen, samarbetade med nazisterna och att vita män är den sämst behandlade gruppen i USA idag. Vidare anser hon att coronapandemin är en bluff i syfte att avleda intresset för satanistnätverket. Green är dock inte den enda politikern med dessa åsikter. SVT rapporterar att det finns minst elva republikanska kongresskandidater som öppet sympatiserar med rörelsen.

Hur kan QAnon-anhängare ha nästlat sig ända in i den amerikanska politiken?
– Rörelsen har sin grogrund i ett djupt och långvarigt missnöje med de förändringar vårt samhälle genomgått, och deras konspirationsteorier skapar moralpanik, vilket alltid uppstått som en reaktion mot det som känns nytt och främmande, menar Jennifer Evans.