Synd om män – igen

Illustration Lisa Medin

I metoo-debattens efterspel har många som visat medlidande med utpekade män samtidigt passat på att lufta den ingrodda van­före­ställningen om att kvinnor ofta fabricerar våldtäktsanklagelser. Männen däremot, de ljuger inte om sexövergrepp. De bara nekar. Kvinnotryck har valt ut ett gäng kända våldtäktsförnekare.

Det är synd om männen. Så lyder budskapet i en ny manlig väckelserörelse, ledd av den kanadensiske psykologiprofessorn Jordan B. Peterson, som nu fått sin bergspredikan att eka ända in i våra vardagsrum.

Samma tongångar ekar inom svensk offentlighet. Pojkar som halkat efter i skolan behöver stimulans­åtgärder och män som våldför sig på kvinnor behöver stödresurser. Killar och män har det helt enkelt jobbigt. Och för det måste faktiskt tjejer och kvinnor också ta sitt ansvar. Feminismen har gått för långt, se bara på hur metoo-upproret gick överstyr.

Därför är det dags att backa nu: Slänga ut husfeministen, släppa in huskvinnan och låta kuken och knytnäven sköta resten. Men inte gråta! Det är ju männen det är synd om.

Text: Unni Drougge | Illustration: Lisa Medin


Män ljuger inte, de bara blånekar

I metoo-debattens efterspel har många som visat medlidande med utpekade män samtidigt passat på att lufta den ingrodda van­före­ställningen om att kvinnor ofta fabricerar våldtäktsanklagelser. Männen däremot, de ljuger inte om sexövergrepp. De bara nekar. Kvinnotryck har valt ut ett gäng kända våldtäktsförnekare.

 


Prasselpresidenten

Ingen har ännu överträffat Bill Clinton i de mäktiga männens ljugarliga. När nyhetsbomben detonerade 1998 om att han haft ett sexuellt förhållande med den då 22-åriga praktikanten Monica Lewinsky, höll presidenten en presskonferens i Vita huset med hustrun Hillary bredvid sig. Där fällde han den legendariska lögnen: »Jag har INTE haft sexuellt umgänge med den kvinnan, Miss Lewinsky!«. Då hade Clinton redan några år tidigare mot en ansenlig summa pengar fått en annan kvinna, Paula Jones, att dra tillbaka sin stämning mot honom för sexuella trakasserier. Misstankar om att han skulle ha försökt tysta Monica Lewinsky avfärdade han dock bestämt som falska beskyllningar.
Han visste inte att Lewinsky anförtrott sig till den äldre och erfarna Linda Tripp, tjänsteman på Pentagon. Tripp hade bandat deras samtal och också bett om att få förvara den blå klänningen med Clintons spermafläckar. När de pikanta detaljer Linda Tripp samlat på sig radades upp inför världens ögon tvingades Clinton erkänna. Men i den följande utredningen om hans menedsbrott, hävdade presidenten att han nekat i tron att det inte räknades som sexumgänge att ta emot oralsex. Och för all del – om världens mäktigaste man bestämmer sig för att munknulla en ung tjej, är sexuellt umgänge en felaktig term. Det rätta ordet är våldtäkt.

Monica Lewinsky, foto: zennie62/Flickr
Monica Lewinsky, foto: zennie62/Flickr

Flera år efter avslöjandet blev Monica Lewinsky diagnosticerad och behandlad för posttraumatiskt stressyndrom. I samband med metoo-upproret har Hillary Clinton fått frågan om hur hon ser på Lewinskyaffären idag. Hennes svar, att Lewinsky var en vuxen kvinna, har lett till en storm av kritik.
Linda Tripp fick sparken från Pentagon utan giltig anledning. Hon driver idag en butik tillsammans med sin man i en liten håla i Virginia.

 


Skivbolagsdirektören

Lisa Nilsson, foto: Wikimedia
Lisa Nilsson, foto: Wikimedia

Billy Butt syntes ofta i Stockholmsvimlet med sin flam­boyanta stil och färgglada kostymer. Han hade eget skiv­bolag och kunde skryta med att ha signat Lisa Nilsson efter att hon vunnit en stor talangtävling. Hans mansgriseri bet dock inte på den blivande sångstjärnan som blixtsnabbt bemötte hans krav på att hon borde banta med den odödliga frasen: »Jag sjunger inte med rumpan«. Däremot fungerade Lisa Nilssons framgångar som lockbete för tjejer som drömde om en scenkarriär. Men till sist brast bubblan och 1993 dömdes skivbolagsdirektören för våldtäkt på nio unga kvinnor. Sammanlagt var det 24 kvinnor som uppgav att han förgripit sig på dem. Eller, som Jan Guillou uttryckte det i ett försvarstal för Billy Butt, hade ställt sig i »hämnarkön«.
Billy Butt har förgäves sökt prövningstillstånd i hov­rätten upprepade gånger, men vägrar ge upp sin kamp mot rättvisan.


Kungen av Innelistan

Skampåle, foto: Pixabay
Skampåle, foto: Pixabay

Som enväldig härskare över Aftonbladets innelista, utan konkurrens från dagens digitala flöden, var Tom Hjelte en person de flesta i nöjesbranschen var rädda att stöta sig med. Ville det sig illa kunde de ju fästas vid skampålen i den fruktade Utelistan.
Sin egen före detta flickvän valde han att istället binda fast i sängen och under knivhot våldta henne både oralt och vaginalt. Han dömdes 2001 till två och ett halvt års fängelse för våldtäkt, samt för att ha misshandlat henne vid omkring 15 tillfällen.
Tom Hjelte förnekade dock våldtäkten och sa att han endast slagit henne en enstaka gång – i självförsvar.


Operastjärnan

Tito Beltrán, som var ett av de stora affischnamnen under Rhapsody in Rock-turnén 1999, brukade ofta erbjuda massage, och när han frågade den 18-åriga barnflickan som följt med skådespelaren Maria Lundqvist tackade hon ja och följde med till hans rum. Men någon massage blev det inte. Det blev istället en våldtäkt. Barnflickan var i upplösningstillstånd men vågade ändå inte anmäla, eftersom hon kom från ett strängt kristet hem.

Carola Häggqvist, foto Wikimedia Commons
Carola Häggqvist, foto Wikimedia Commons

Först 2007 tog före detta polisen Monica Dahlström-Lannes tag i fallet sedan hon blivit kontaktad av pappan till en ung flicka från Kungsbacka som operasångaren utnyttjat sexuellt. För detta hade han blivit friad i rätten. Barnflickan, som nu blivit vuxen, gick med på att äntligen göra en polisanmälan. Åtal väcktes och ett stort medierabalder följde, där en mycket upprörd Beltrán hävdade sin oskuld. Men Carola Häggkvist, som hade pratat med barnflickan dagen efter våldtäkten, klev in som ännu ett nyckelvittne vid sidan av Maria Lundqvist, varpå tingsrätten fann Beltrán skyldig. Efter sin överklagan till hovrätten skärptes straffet eftersom han då fälldes även i det andra målet, och han dömdes till två och ett halvt års fängelse för våldtäkt, sexuellt utnyttjande av underårig och övergrepp i rättssak.
Han nekades prövning i Högsta domstolen och återvände till Chile, där han bland annat fick sitta i juryn till tevesuccén X-factor. Det var när han skulle uppträda i anslutning till Inter­nationella kvinnodagen 2017 som många protesterade och krävde att han ströks ur programmet. Kanske var det därför som han ett par månader senare ansökte om nytt prövningstillstånd i Högsta Domstolen. Det avslogs 2018.
Under den uppmärksammade rättsprocessen blev Monica Dahlström-Lannes hårt ansatt och påstods ha konspirerat bakom kulisserna. Maria Lundqvist fick leva under beskydd efter anonyma hot mot henne och barnen. Hon tyckte det var fruktansvärt att sitta i rätten och se någon ljuga. »Men det var värt det, för sanningen«, summerade hon.


Kulturprofilen

Katarina Frostenson, foto: Seppo Samuli
Katarina Frostenson, foto: Seppo Samuli

I skydd av sitt äktenskap med Katarina Frostenson, uppburen poet och ledamot i Svenska Akademin, tilläts han under flera decennier glida runt i kulturnoblessens förnämsta kretsar där han ogenerat utnyttjade, kränkte och förgrep sig på unga kvinnor. Med hjälp av bidrag och anslag från akademin kunde han också driva finsmakarklubben Forum, där hans position som grindvakt för litterära talanger gav honom möjlighet att öppna och stänga karriärvägar för yngre kvinnor genom sexuella påtryckningar.
Men i samband med metoo-upproret var det slutkalasat för kulturmannen. I november 2017 vittnade 18 kvinnor i Dagens Nyheter om sexuella övergrepp och trakasserier Jean-Claude Arnault utsatt dem för. (Reportaget har belönats med Stora journalistpriset, reds anm.)
Fastän följden blev åtal och fällande dom för två våldtäkter har ändå kvinnornas vittnesmål ifrågasatts av tongivande opinionsbildare.
Den dömde förövarens hustru har fått ta många offentliga smällar för sin mans kriminella handlande. Ännu mera hett om öronen fick hon när hon dessutom försvarade honom och vittnade till hans fördel i rätten. Att han använde sin makt till att utnyttja andra kvinnor sexuellt står klart. Hans eventuella makt över sin fru har det däremot inte ställts några frågor kring, såvitt Kvinnotryck erfar.
Och gärningsmannen själv – han nekar såklart till allt.


Nätpiraten

Julian Assange, foto: Anonymous
Julian Assange, foto: Anonymous

Den så kallade Irak-läckan från Wikileaks slog världen med häpnad och Julian Assange, en av grundarna till sajten, ställde sig i strålkastarljuset. Firad som en sanningens apostel turnerade han runt jorden, men efter sitt nedslag på svensk mark 2010 blev han en fallen ängel. Två kvinnor som deltagit vid en middag till hans ära anmälde honom för att ha förgripit sig sexuellt på dem. Assange häktades i sin frånvaro på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt, sexuellt ofredande och olaga tvång. Han nekade till brotten och hävdade att anklagelserna var en del i den politiska förföljelsen mot honom som visselblåsare. En rad internationellt erkända namn hjälpte också till att putsa upp hans martyrgloria. Det kan ju inte rimligtvis vara så att en man som bidragit till viktiga avslöjanden om USA:s krigsmaskineri också kan ha gjort sig skyldig till sexuella övergrepp. Väl?
Efter många och invecklade rättsliga turer beslöt sig den svenska överåklagaren 2017 för att lägga ner förundersökningen och häva häktningsbeslutet mot Assange, som sedan 2012 gömt sig på Ecuadors ambassad i London, där han beviljats politisk asyl.


Polischefen

Kapten Klänning, foto Max Pixel
foto Max Pixel

På arbetstid var han »Kapten Klänning«, känd för sina glödande föreläsningar om det manliga våldets nedbrytande effekter på kvinnorna som utsätts för det. På kvällstid var han den som utsatte minderåriga tjejer för det sexuella våldets nedbrytande effekter. Till exempel genom att i bokstavlig bemärkelse sätta sig på dem tills de höll på att kvävas under tyngden av hans nakna, väldiga bakdel. Men när Lindberg 2010 blivit tagen med brallorna nere, i bildlig bemärkelse, beskrev han i förhören våldtäkterna som »vanligt sex, inget konstigt«. Ett strypgrepp på en kvinna tills hon blev blå var enligt Lindberg »sex under skojiga former med skratt«.
Han dömdes av tingsrätten och överklagade till Svea hovrätt som fastslog att han var skyldig till bland annat grov våldtäkt, misshandel och koppleri. Straffet blev sex års fängelse. Den före detta länspolismästaren uppgav att det kändes tungt att bli dömd mot sitt nekande och vände sig till Högsta Domstolen i hopp om att bli frikänd, men fick avslag.


Hollywoodmagnaten

Oscarsstatyett, foto stickpng
Oscarsstatyett, foto stickpng

Trots att nästan 100 kvinnor stått i »hämnarkön« (Jan Guillous benämning, se Billy Butt) och vittnat om Hollywoodmogulens sexuella trakasserier, våldtäkter och andra övergrepp, nekar Harvey Weinstein konsekvent till anklagelserna.