Wold mot hälsoflummet

Hon har gjort sig känd för att sticka hål på samtidens må bra-myter. Varken centrala hälsodirektiv eller privat­lanserade mirakelkurer kommer undan Agnes Wolds sylvassa forskarskalpell. Men att väckas ur en illusion väcker också ilska. Därför är det många som blir arga på professor Wold när hon uttalar sig. Men uttalar sig gör hon ändå. För hon är också arg.

Text: Unni Drougge

Förra året blev det rabalder runt boken »Praktika för blivande föräldrar« där Agnes Wold och Cecilia Chrapkowska slog omkull direktivet som ges till alla havande och ammande mammor om att aldrig tillåta sig en enda droppe alkohol. Även de omhuldade fördelarna med att hel­amma sågades.

– Eftersom maximal amning setts som en överordnad målsättning, är alla medel tillåtna, inklusive att ljuga och skarva, förklarar Agnes Wold för Kvinnotryck. När man sedan accepterat att tulla på sanning och vetenskaplighet, då kan man påstå allt möjligt.

Då kommer påståenden som att amning »stärker immunsystemet«, »skyddar mot allergier« eller »är hygieniskt förpackad«…

– Då kommer påståenden som att amning »är bäst för mamma och barn« (Livsmedelsverket, tidigare), att den »stärker immunsystemet« (gör den absolut inte), »skyddar mot allergi« (nej!) eller att »bröstmjölken är hygieniskt förpackad« (Nej, bröstmjölk innehåller mängder av bakterier, mycket fler än pulvermjölk).

– Det var när Sverige och många andra länder undertecknade »WHO-koden« 1981 som det stora grundfelet begicks, fortsätter Wold. Resolutionen riktade sig mot Nestlé och andra företag som saluförde bröstmjölksersättning i u-länder med reklam som visade tjocka vita bebisar, vilket ledde till infektioner och undernäring. Men här är födoämnesallergi ett mycket större problem än svåra infektioner, och våra barn behöver därför få smaka annan mat än bröstmjölk för att utveckla immunologisk tolerans.

Varför blir många arga när du synar ovetenskapliga »sanningar«?
– Gissningsvis ligger det i den mänskliga naturen att i det längsta hålla fast vid det vi tror på, även när bevisen staplar upp sig för motsatsen. Själv tycker jag det är oerhört skoj om något jag trott på visar sig vara helt fel. Men som forskare är man ju tränad i att hela tiden ompröva tidigare slutsatser.

Vad är du mest arg över just nu?

– Jag blir bara argare och argare över att svenska kvinnor, som i genomsnitt har så mycket högre utbildningsnivå än svenska män och har så viktiga jobb inom vård och utbildning, ska fortsätta att ta hand om barn och hushåll till 80 procent medan männen ska ta 20. Det är ju mycket viktigare med kontinuitet om du är lärare eller jobbar i vården (kvinnornas vanligaste jobb) än om du är försäljare, lastbilschaufför eller lagerarbetare (männens tre vanligaste jobb). Men kvinnorna ska alltid rusa ifrån när hemmet kallar, vilket bland annat leder till usel löneutveckling och usla pensioner för kvinnorna.