Svarta kvinnor som förändrat världen.

#InteUtanHennesIlska

Det svartmålade raseriet

Knappt hade Barack Obama hunnit starta sin första presidentkampanj förrän hans fru Michelle blev kallad »Angry black woman«. Inte för något hon gjort eller sagt, men hon var svart och stod inte på knä – det räckte.

Text: Unni Drougge


Den arga svarta kvinnan« är en av de mest utbredda troperna inom medier och populärkultur där vita har tolkningsföreträdet. Att tilldela svarta kvinnor denna roll är ett utslag av rasism – en rasifiering – som inte bara nedvärderar svarta kvinnors kamp för lika rättigheter, utan även utmålar dem som rabiata, rentav farliga. Därmed dras också slutsatsen att det är deras beteende som gör att de behandlas sämre. Denna svartstämpling har avhållit många rasifierade tjejer och kvinnor från att protestera mot den sexism och rasism som de dagligen utsätts för.

Men nu är det slut med det. Nu hyllas raseriet bland svarta feminister världen över. I Sverige gör Amie Bramme Sey och Fanna Ndow Norrby podden »Raseriet« och i Australien har Chelsea Bond, doktor i filosofi och känd aktivist för aboriginernas rättigheter, gått ut med ett manifest för svartas rätt att rasa (först publicerat i IndigenousX). »Vi har inte råd att inte vara arga«, säger hon och föreslår att hashtagen #BecauseOfHerWeCan ska bytas ut mot #Because­SheGotAngryWeCan.

För vad hade svarta kvinnors rättigheter varit utan svarta kvinnors vrede?

 


 

Svarta kvinnor som förändrat världen

 


Harriet Tubman

Motståndskvinnan som organiserade flykter och räder under amerikanska inbördeskriget och befriade hundratals slavar.
 


Ida Wells

Grävreporten som för all framtid bevi­sade att lynchning av svarta var hatbrott grundade på förtal och ryktesspridning.
 


Sojourner Truth

Slaven som först slog sig fri och därefter slogs för sina svarta medsystrars frihet. Alltid ihågkommen för sin bevingade fras »Ain’t I a woman?«
 


Rosa Parks

Kvinnan på bussen som vägrade lämna sin sittplats åt en vit man, en handling som blev startskottet för den amerikanska medborgarrättsrörelsen.
 


Fannie Lou Hamer

Fanbäraren för svarta amerikaners rösträtt som vägrade ge upp trots misshandel och mordförsök.
 


Angela Davis

Akademikern och aktivisten som stridit på barrikaderna, blivit fängslad och svart­listad men fortsatt kämpa mot förtryck av kvinnor, svarta och hbtq.
 


Josephine Baker

Scenartisten som bröt mot alla konventioner och bemötte rasismen med att adoptera barn från hela världen till sin »regnbågsfamilj«.
 


Tina Turner

Visade världens alla kvinnor att det lönar sig att lämna en våldsam man.
 


Lauryn Hill

Rapstjärnan som skrev kultlåten »Black Rage«, lämnade rampljuset men förblev en självlysande förebild för kvinnliga rapartister.