Nu tar vi kampen och krossar porren!

Jenny Westerstrand, foto Frida Ekman
Roks deltar i FN:sårliga kvinnokonferens, The Commission on the Status of Women, som hålls för 68:e gången i och omkring FN:s kvarter i New York.

Om det låter glassigt är det ett missförstånd. Visst är NY spännande men vid konferensen lyser glammet med sin frånvaro. Det gäller både det mentala och fysiska glittret. FN stänger för sin del klockan 18 för att medlemmarna inte har betalat sina medlemsavgifter. FN:s olika organ är också genomlöpta av sexarbetarlobbyn så där inne i huvudbyggnaden sägs få eller inga radikala saker.
Det är i de slitna lokalerna utanför FN-området som samtalen pågår och där motstånd formeras. Där förs samtal om det som berör och påverkar kvinnor. Där förs samtal om porr och annan sexuell exploatering.

Vid de seminarier vi besöker hör vi om en porrindustri som hämtar sitt material från de krig som rasar. Mäns onani till kvinnors lidande och död. Yes. Porr will stop at nothing. Miljontals inlogg sker varje dag till material allt mer extremt. Dödade kvinnor, lem­lästade barn – deras namn trendar på porrsajterna. Grova övergrepp är upphetsande – miljontals män kan inte ha fel, även om många av dem ännu är i början av tangenten.
Dessa mäns klick styr utbudet och en marknad svarar. Och tangenten går mot noll. Mot kvinnors död.
Detta sker i en värld där gränserna mellan ett vardagsliv i samhällets mitt och att prostitueras samtidigt blir allt luddigare för kvinnor.

Så kopplar OnlyFans ett grepp om kvinnors ekonomiska utsatthet och vips rasar debatten mellan kvinnorna om det är rätt att försörja sig så. Klick till tidningarnas debattsidor men inte några ekonomiska reformer för kvinnors rätt.
Till detta en lika sjuk industri där kvinnors reproduktiva förmågor exploateras och barn köps och säljs. Surrogatindustrin tar stora kliv globalt med stora resurser i ryggen. Alla dessa pengar i tjänst för att förslava kvinnor och göra varor av henne och hennes barn.

Att vi har en framtid att frukta visas av att sexuella övergrepp mot barn och unga inte längre är en ond praktik som vuxna män gör sig skyldiga till. Övergreppen mot tjejer och flickor begås i ökande utsträckning av porrtränade killar där en stor del av jordens män på norra halvklotet – den digitaliserade världen – kommer i kontakt med porr vid elva års ålder.

Inför den porr vi har idag önskar jag en debatt med de hyggesorienterade sexpositivisterna Nina Lekander och Petra Östergren och andra som så envist försvarat denna industris uttryck. Deras tal om att detta är fantasier. Att det att bryta gränser är befriande för kvinnor. Att vi puritaner borde se det härliga i porren.

Jag vill ha Andrew Tate och jag vill ha honom i ett skruvstäd, påprovande de praktiker han själv utsätter kvinnor för. Sedan tar vi ett samtal om det befriande i att med en plastpåse över huvudet bli våldtagen och kissad på – om han är beredd att levla upp, bli ännu mer fri och ta det giget.

Eller nej förresten. Jag är trött på att det här görs till en debatt mellan kvinnor. Jag vill ha Andrew Tate och jag vill ha honom i ett skruvstäd, påprovande de praktiker han själv utsätter kvinnor för. Sedan tar vi ett samtal om det befriande i att med en plastpåse över huvudet bli våldtagen och kissad på – om han är beredd att levla upp, bli ännu mer fri och ta det giget.
Eller, vad ska man önska sig? Hur möter vi det massiva våld som kvinnor och barn utsätts för och som de facto hetsar upp allt fler män?

Roks polisanmäler porr/span> med uppenbart våldsamma inslag. Hittills har vi mötts av att ärendena läggs ner. Gärningarna anses inte vara av så allvarlig karaktär att internationell rättshjälp är påkallad eftersom materialet är producerat utomlands.
Samtidigt ropar kvinnor över hela världen, internationellt, på hjälp. Hjälp oss mot det grymma våld de utsätts för till nöje och njutning för män. Hjälp. -Ja hjälp oss! Joina Roks. Nu tar vi kampen och krossar porren. Det kan inte vänta!

 
JENNY WESTERSTRAND
Ordförande i Roks

Foto: Frida Ekman