Den fredlösa kvinnokroppen

Ju närmare kroppen en människa anses stå, desto lägre värderas hon. Alla förtryckta och förföljda grupper betraktas som impulsstyrda kroppar och måste därför kontrolleras. Detta gäller i hög grad för västvärldens flyktingströmmar och dess icke-­vita befolkning. Att betrakta dem som lägre stående varelser blir en ursäkt för att sedan behandla dem som djur. Men de som aldrig slipper undan denna avhuman­isering, som ständigt trycks ner i sina kroppar, är kvinnor. Alla kvinnor.
Den som omvandlar en människa till ett objekt, ett föremål, har också tagit första steget mot att rättfärdiga våld mot den personen. Processen är alltid densamma. Vi betraktar den andre som mindre mänsklig, och våld blir den yttersta konse­kvensen.
Det steget har redan tagits mot kvinnor. Misshandel och övergrepp är ett iskallt men logiskt resultat av denna objektifiering.

Foto: Fotolia/Dreamstime
 


SE UT!


 
Deborah L. Rhode, professor i juridik på Stanforduniversitetet, har konstaterat att flickor redan i 12-årsåldern inser att deras utseende spelar större roll än deras prestationer. Kvinnor som anses oattraktiva har nämligen sämre karriär­möjligheter och lägre löner än dem som uppfattas som attraktiva, oavsett begåvning, kompetens och andra personliga tillgångar. Kroppen blir därför kvinnans viktigaste kapital, det är främst genom utseendet hon kan hävda sig. Detta är också den avgörande orsaken till att det i nio fall av tio är en kvinna som lägger sig under plastik­kirurgens kniv.
Text: Unni Drougge | Foto: Freerangestock
 


SE IN!

Kvinnor i offentligheten måste tåla att även få sina kroppar granskade i offentligheten. Män som hatar kvinnor roar sig exempelvis med att hacka kända kvinnors privata konton i jakt på intima bilder som på några sekunder kan nå en hel värld. Om tjejer och kvinnor däremot väljer att uppträda i kläder som varken visar kroppsformer eller nakna hudpartier blir det också föremål för granskning. Men snart hittar marknaden på ett annat sätt att exploatera och sexualisera klädstilar som inte anpassats till den manliga blicken.
Text: Unni Drougge | Foto: Robyn – TT Bild, DJ Lambo – Wikimedia, Tom Boy-look – Trendspotter
 

Svenska popundret Robyn inledde sin karriär med löst sittande kläder hon trivdes i, och Nigerianska deejaystjärnan DJ Lambo har valt att alltid klä sig bekvämt. Utifrån det har en Tom Boy-look lanserats av de ledande varumärkena inom modeindustrin. Men deras version blev visst lite annorlunda än originalidén. (Bilden längst till höger.)

 


SY IN!

Sexhandel är människohandel för sexuella övergrepp, inklusive sexuellt slaveri. Modernt slaveri helt enkelt, kvinnan är människohandlarens/hallickens ägodel och tvingas till ett beroende och används för att utföra sexuella tjänster där syfte är att berika hallicken. Det kallas också för kriminell sexuell exploatering, tvång och våldsinslag är legio, utförda av hallicken och sexköparen. Kvinnors fattigdom och sexuella övergrepp i barndomen är ofta inkörsporten som förenklar för människo­handlaren att tillskansa sig kvinnor att utnyttja.

»Att köpa en kvinnas kropp, säkert någon som är dittvingad. Hon är väl inte där för att det är jättetrevligt.« Ett numera känt citat av en känd sexköpare. Tänk vad rätt han har. Han visste dess­utom vad han gjorde.

Män betalar för att våldta och våldföra sig på hittvingade kvinnor.

Svenska sexköpslagen avskräcker varken hallickar eller torskar, tvärtom. Sverige är ett drömland när det gäller att tjäna pengar på kvinnors kroppar. Här finns både pengarna och efterfrågan!Kvinnorna lever som slavar och ser ingen möjlighet att ta sig ur situationen med fråntaget pass, kan varken språket eller lagstiftningen och har en ekonomisk skuld till hallicken. Kvinnorna är sexhandlade, inlåsta och instängda även om de kan gå och handla mat.

Text: Tina Olby | Foto: Shutterstock