Säger du nej så dödar jag dig

De kallar sig incels och är de oknullade killarnas misogyna brödraskap. Nu tar de ut sin blodiga hämnd för alla gånger de fått nobben av tjejer som hellre vill ligga med killar de gillar.

Text: Unni Drougge

I april blev 10 personer dödade och 13 skadade när en skåpbil kom körande i full fart på en gångbana i centrala Toronto. Men det var ingen jihadist som tryckte på gasen, utan en »incel«, förkortning för involuntary celibacy. Incels är antifeminismens terrorbrigad, som med dödligt våld vill straffa kvinnor för att de inte nöjer sig med att vara dörrmatta och madrass åt ett sexistiskt svin.

Jessica Valenti, författare och en av Amerikas mest tongivande feminister, har i över ett decennium varnat för det misogyna näthatets tickande bomb.

– Det började 2004 när jag startade en feministisk blogg och fick en massa rasande mansrättsaktivister på halsen. Många förlorar vårdnadstvister och de anklagade kvinnor för att ljuga om våldtäkter. Det gick så långt att jag 2011 fick fly hemmet med min lilla dotter, då jag blivit uppsatt på en av hatgruppernas dödslista.

Varför har detta livsfarliga näthat fått frodas fritt under så lång tid?

– För att vår kultur accepterar mäns sexism som något medfött och naturligt, när det istället handlar om en patologisk avvikelse, säger Jessica Valenti. Det är absolut inte normalt att spy ur sig kaskader av hat och dödshot mot kvinnor på twitter och andra forum, och det får heller aldrig normaliseras. Vi måste fatta att diskussionstrådar på nätet om hur kvinnor ska bli våldtagna inte är tomma ord.

Hur kan man stoppa näthatet från att omsättas i handling?

– Jag är säker på att några av den senaste tidens massmord hade kunnat förhindras om gärningsmännens uppenbara kvinnohat fungerat som varningslampor. Torontoattacken var ingen isolerad händelse, utan ett av flera dåd i en organiserad terror med misogyna förtecken. Därför måste vi börja tala om den misogynistiska terrorismen. Och enda sättet att bekämpa den är att bekämpa kvinnohatet som backar upp den.

Och hur gör man det?

– Genom att från början lära pojkar att respektera varje individs kroppsliga och psykologiska gränser. Idag lär sig killarna istället att bli kränkta och arga när tjejer sätter gränser. Varje gång jag till exempel avvisar en man som stöter på mig, övergår hans komplimanger direkt i elakheter och glåpord. Och den miso­gynistiska terrorism vi nu ser är bara en logisk fortsättning på den här sjuka kvinnosynen, konstaterar Jessica Valenti.