Hit med pengarna!

Vi vet att det i huvudsak är män som äger världens tillgångar och förmögenheter, kontrollerar de globala finanserna och styr den ekonomiska ordningen. Kvinnodominerade yrken är sämre avlönade och kvinnor utför dessutom betydligt mer obetalt men samhälls­ekonomiskt nödvändigt arbete i den privata sfären, vilket leder till att många kvinnor hamnar i en fattigfälla om de tar ut skilsmässa.

Unni Drougge, redaktör för Kvinnotryck.
UNNI DROUGGE
Redaktör för Kvinnotryck

Fattigfällan slår även hårt mot kvinnors pensioner, de flesta fattigpensionärer är således kvinnor. Kvinnors kroppar är också handelsvaror i världsomspännande kriminella nätverk där det är män som kammar hem de stora pengarna. Listan på det ekonomiska förtrycket av kvinnor, på strukturell såväl som på individuell nivå, kan göras hur lång som helst. Och pengar talar inte, de slåss. Fråga random tjejjour eller kvinnojour. De vet.

Pengar är det stenhårt omutliga måttet på vår frihet. Ändå ska vi lalla med i lögnen om den inre rikedom de mjuka värdenager oss. Så värdefullt är kvinnors huvudansvar för livets mjukdelar att det väl vore vulgärt att mäta det i pengar. Det bästa i livet är ju gratis, eller hur? Det är när jag hör sånt dravel som den gamla monsterhiten »Money (That’s what I want)« börjar ringa i bakhuvudet. Den spelades in 1959 av det afro-amerikanska skivbolaget Tamla Motown och markerade ett genombrott för rasfrågan i USA. Sen dess har en rad artister, bland andra Beatles, gjort covers på succélåten som inleds med följande legendariska strofer. »The best things in life are free/But you can give them to the birds and bees/I want money/That’s what I want …«

Den låten skulle passa som soundtrack till det här numret av Kvinnotryck. Med andra ord: Hoppa skitsnacket – hit med pengarna!

Foto: Jini Sofia