Svartsjuka är inte romantiskt

Mäns våld mot män uppmärksammas dagligen. Vi matas med våldet som utförs av kriminella män mot andra kriminella män. Vi förfasas – med rätta – över samhällets utveckling och oroas över hur vi kommer att drabbas av det ökade våldet.

Mäns våld mot kvinnor får inte samma uppmärksamhet. Trots att 15 kvinnor varje år slås ihjäl av den man hon har eller har haft en relation med, går mäns våld mot kvinnor ganska obemärkt förbi. Det är ingenting vi oroar oss för i offentligheten. Det sker i tysthet, innanför hemmets fyra väggar. Den mediala uppmärksamheten uteblir.

Mäns våld mot kvinnor kommer inte i närheten av uppmärksamheten som ges kriminella män som misshandlar och dödar andra kriminella män. Ändå är den uppmärksamheten långt större än den som gäller unga killars våld mot unga tjejer.

För även unga tjejer utsätts för manligt våld. Unga killar misshandlar och dödar tjejer. Mönstret syns tidigt och svartsjuka är inte romantiskt och kärlek börjar inte med bråk. Det är myter som vi matats med och som bidrar till att möjliggöra killars våld mot tjejer.

Var femte tjej mellan 18 och 24 år har utsatts för fysiskt våld av sin pojkvän, 15 procent för hot av en pojkvän och 53 procent för sexuellt våld.
Och bland de unga har det fysiska våldet tentakler som aldrig lämnar någon i fred. Digitala plattformar gör att unga kvinnor har allt svårare att värja sig – mot välkända förövare eller mot nya, okända, män som har annat uppsåt än det välvilliga.

Tjejjourernas arbete behövs mer än någonsin. Vår gemensamma uppmärksamhet, vår medvetenhet och vårt stöd har aldrig varit viktigare.

För vi har en ny verklighet att förhålla oss till. En verklighet där unga killar känner sig hotade av unga tjejer och deras rättigheter. En verklighet där feminismen plötsligt ersatts av konservatismen. En verklighet där porren blir alltmer våldsam och når ut till varje 11-åring som är intresserad och där strypsex och analsex blir mer regel än undantag. En verklighet där lagen om samtycke luckras upp av föreställningar om vad som förväntas. Och en verklighet där det snabbt och lätt går att locka in trasiga unga tjejer i prostitution genom att kalla det för något annat.

Allt medan dessa oskyldiga kvinnor och tjejer fortsatt utsätts för mäns och killars våld, fortsätter vi att matas med – och förfasas över – kriminella killars och mäns våld mot andra kriminella killar och män.

CHARLOTTA JANSON JOSEPHSSON
Redaktör Kvinnotryck

Charlotta Janson Josephsson, foto Melinda Rönnberg

Foto: Melinda Rönnberg