En värld utan män

Illustration Lisa Medin

På senare tid har genforskningen pekat ut allvarliga defekter i den manliga Y-kromosomen, som på sikt kan leda till att män dör ut.
Är då en värld utan män möjlig? Kvinnotryck tittar närmare på saken.

Text: Unni Drougge | Illustration: Lisa Medin
 


1The bad seed – mannens frö till sin egen undergång

Inom genteknologin har man nu funnit sätt att laboratorietillverka manlig säd. Det är också möjligt att genomföra en befruktning utan den manliga Y-kromosomen, med följden att enbart flickor skulle födas. Men nu finns det forskning som dessutom visar att Y-kromosomen bär på en ödesdiger defekt och långsamt håller på att utrota sig själv. Dessa rön presenterades redan 2008 av Bryan Sykes, professor i genetik vid Oxford och författare till boken »Adam’s Curse: A Future Without Men«. Män är i själva verket genmodifierade kvinnor, säger Sykes, eftersom människan alltid skapas utifrån en kvinnlig matris. Y-kromosomen, som gör att pojkbebisar föds, kommer inte in i leken förrän några veckor efter befruktningen, förklarar han vidare. Problemet är att i motsats till andra kromosomer saknar Y-kromosomen förmågan att reparera sig själv och kommer därför på sikt att dö ut. Men än är det långt dit. Enligt professor Sykes ligger en värld utan män 125 000 år bort.
Källa: ABC News, Foto: Shutterstock


 

2Religiöst förtryck

Om Gud inte är en herre som låter mäns våld mot kvinnor ske i hans namn – vad ska vi då be Gud om?
Illustration: pixabay


 

3Brott och straff


Hur ska vi finna spänning i en tillvaro med ytterst få brottmål, sällsynta polisutryckningar och en massa tomma fängelser?
Foto: Shutterstock


 

4Köttindustri

Vad gör vi åt det minskade behovet av kött på tallriken? Ska inga djur få födas till ett kraftigt förkortat liv, växa så det knakar av tillväxthormoner och bli gen­manipulerade så att de får fler kotlett­rader och ger högre avkastning i styckat och vakuummörat skick?
Foto: Fermer


 

5Sexköp och kvinnofientlig porr

Vad blir det kvar av internet om inga sökord visar upp plågade kvinnor? Och vad händer med de kriminella nätverken när intäkterna från människohandel i sexuella syften uteblir? … Visst ja – de kriminella nätverken finns ju inte heller kvar.
Foto: SpareChangeNews


 

6Flickmord som underhållning

Vad ska tevedeckare och krimromaner handla om när ett vackert, sexmördat och gärna styckat kvinnolik inte känns som en trovärdig utgångspunkt för varenda nutidsberättelse.
Foto: Dead Good Books


 

7SUV:ar och »kokainpulkor«

Kommer vi inte att sakna energislukande och utrymmeskrävande stadsjeepar? Eller vrålande fartdårar i Ferraris?
Foto: Ferrari


 

8Miljökatastrofer

Vad ska alla miljöaktivister göra när de värsta miljöbovarna är borta?
Foto: MUNPlanet


 

8Skönhetsingrepp

Hur ser vi ut egentligen om vi inte vill bli perforerade av skalpeller, fett­sugningsinstrument och nålar för att likna ett konstigt fantasifoster som vi inte själva varit med om att skapa.
Foto: Science source


 
Foto: Ed Brambley, Flickr

9Krig

Går det verkligen att överbrygga konflikter utan vapenmakt som den finala lösningen?
Foto: Ed Brambley/Flickr