Vittnade mot Weinstein och blev själv uthängd för sexbrott

Asia Argento var en av frontfigurerna i metoo-uppropet. Men när hon trätt fram och berättat att Weinstein våldtagit henne blev metoo hennes eget fall. En yngre manlig skådespelare påstod att hon tvingat honom till sex när han bara var 17 år. Rörelsens motståndare brast ut i skadeglatt jubel – nu skulle »metoo-uthängarna« få smaka på sin egen medicin. Kvinnotryck tycker sig dock känna igen mönstret.

Text: Ellinor Gotby Eriksson

Knappt hade stormen runt Weinsteinskandalen bedarrat innan det var dags att rikta fokus mot kvinnorna som blåst i visslan. Nu skulle deras motiv granskas. En av dem var Asia Argento, som i internationell skvallerpress nedvärderades till en föredetting, vars enda syfte med metoo-vittnes­målet var att få uppmärksamhet och sympatier. Men något halvår senare släpptes bomben som slog både hennes liv och trovärdighet i spillror. Jimmy Bennett, en 20 år yngre tidigare motspelare till Argento, klev fram och anklagade henne för att ha tvingat honom till sex när han var 17 och därmed minderårig enlig kalifornisk lag.

Jimmy Bennett anklagade henne för att ha tvingat honom till sex när han var 17 och därmed minderårig enlig kalifornisk lag.

Pedofilryktena ledde till att Asia Argento, som nyligen blivit änka, förlorade sitt jobb som jurymedlem i italienska X-Factor, och att hennes son fick bo på heltid hos sin pappa i en annan delstat, uppger den brittiska nyhetssidan Mirror.uk.

Vänsternyhetssidan Spiked-online, som riktat upprepat hård kritik mot metoo frossar i Argentos förlorade heder men tycker ändå inte att omvärlden har varit tillräckligt bestraffande mot henne, vilket den manlige skribenten ser som bevis på att metoo-­rörelsen är ihålig och selektiv som bagatelliserar kvinnors sexuella ofredanden och överdriver mäns klumpiga men oskyldiga raggningsförsök. Det är samma typ av invändning som dyker upp varenda gång mäns våld mot kvinnor är på tapeten. »Kvinnor misshandlar minsann män också, vad gör ni åt det?«

Men hur mycket vet vi då om vad som inträffat mellan Asia Argento och Jimmy Bennett?
De möttes första gången 2004, när Asia spelade rollen som mor åt Jimmy i filmen »The heart is deceitful above all things«. Efter sporadisk kontakt via sms träffades de igen 2013 på ett hotellrum, där de sannolikt hade sex. Jimmy har postat nakenbilder på sig själv till Asia vid upprepade tillfällen sedan dess. När Asia gick ut med sina våldtäktsanklagelser mot Weinstein var Jimmy utfattig och hade försökt stämma sin egen familj på miljonbelopp. Nu utpressade han istället Asia på 380 000 dollar. Hennes framlidne make, den kände stjärnkocken Anthony Bourdain, betalade Jimmy 250 000 dollar, antagligen i hopp om att han skulle lämna dem i fred. Vilket han uppenbarligen inte gjorde.

Underligt nog visar denne Jimmy Bennett skrämmande lik­heter med nidbilden av många kvinnor som trätt fram i metoo-rörelsen – en bitter typ med misslyckad karriär som råkade bli förälskad efter ett one-night-stand och tar chansen att hämnas.