Foto: Shutterstock

Tro inte ett skit på strypromantik!

Den mördande sanningen om strypgrepp, andnöd och död. I modern rättsskipning kan män tortera ihjäl kvinnor av misstag. Håll andan, läs och rys.

Text: Unni Drougge | Foto: Shutterstock

VARNING! Exemplen nedan beskriver synnerligen grovt våld.

 

En 45-årig tvåbarnsmor kvävdes långsamt till döds under svåra plågor när hennes jämnårige älskare band fast henne med buntband i sin husvagn och fyllde hennes svalg med en burk fogskum. En sprayburk innehåller skum som sväller ända upp till 25 liter och som expanderar och härdar inom 20–60 minuter.
Brottsplats: Roskilde, Danmark 2014
Dom: 12 års fängelse för överlagt mord (i praktiken 7 år). Gärningsmannen sa att de brukade ha sadomasochistiskt sex.

 
En man slog sin 28-åriga flickvän med en 75 centimeter lång glasfiberstav 123 gånger, stoppade ner en tjock gummiklädd strumpa i hennes hals och vållade henne så svår syrebrist att hon förlorade medvetandet och avled efter några dygn på sjukhus.
Brottsplats: Umeå, Sverige 2012
Dom: Den 31-årige pojkvännen fick 10 månaders fängelse för misshandel av normalgraden. Efter överklagan till hovrätten sänktes straffet till 4 månaders fängelse. Ett hovrättsråd ansåg dessutom att mannen skulle frikännas helt eftersom hans våld inte gick längre än vad kvinnan kunde förvänta sig.
 

En man som brukade trycka en kniv mot strupen på tjejer han hade sex med skar av halspulsådern på en 21-årig tjej han nyss träffat medan de låg med varandra.
Brottsplats: Hull, England 2018
Dom: 6 års fängelse för vållande till annans död. Eftersom förövaren hade för vana att hålla en kniv mot halsen även på tidigare sexpartners utan att de dött betraktades mordet på 21-åringen som ett misstag, det vill säga en sexlek som gick snett.


 
En 22-årig man och en 16-årig tjej han nyligen blivit ihop med skulle tillbringa en gemensam natt på lyxhotell. När de hade sex grep mannen tag om flickvännens hals med båda händerna och höll kvar greppet i tre minuter tills varje livstecken upphörde. Då kontaktade han sin bror och en kompis som kom till hotellet, men kallade inte på ambulans förrän senare. Räddningspersonalen konstaterade att flickan var död.
Brottsplats: Helsingborg, Sverige 2015
Dom: Tingsrätten dömde mannen till 16 månaders fängelse för grovt vållande till annans död, men friade honom från misshandel, då han uppgett att det var flickvännen som ville ha strypsex och att han inte med flit hade åsamkat henne smärta och skador. Hovrätten skärpte straffet till ett år och nio månader och han fälldes även för misshandel. Gärningsmannen sökte om prövningstillstånd i högsta domstolen, eftersom han aldrig såg sig själv som ansvarig för den 16-åriga flickans död. HD avslog ansökan.
 

Kalla fakta om strypning
 

En 38-årig multimiljonär lät sin 26-åriga sambo ligga död i en pöl av blod nedanför trappan i huset där även hennes åttaåriga dotter bodde. Flickvännen hade över 40 kroppsskador – däribland ett djupt vaginalt sår som perforerat inre organ och en krossad ögonhåla. Förövaren hade också hällt blekmedel över hennes ansikte. Efter att han intagit sin frukost ringde han polisen och uppgav att flickvännen var »död som en donut«. Han sa att skadorna uppkommit då de haft våldsamt sex, som hon föredrog.
Brottsplats: Kniver, England 2016
Dom: Tre år och åtta månader för vållande till annans död. Domarens ord: »Uppenbarligen fick /brottsoffret/ sexuell tillfredsställelse av att bli riktigt hårt slagen.«
 

En 27-årig nyzeeländsk man gick på Tinderdejt med en ung tjej från England som nyss tagit sin examen och var på jorden runt-luff. Efter en barkväll gick de hem till mannen, och medan de hade sex ströp han henne till döds. Mannen tog trofébilder på den döda tjejen, kollade porrfilmer med stryptema, avtalade en ny Tinderträff, googlade på köttätande fåglar, köpte två stora resväskor, la liket i den ena och dumpade kroppen i ett otillgängligt träskområde. Hade han inte dödat henne skulle hon ha fyllt 22 den dagen. Efter en vecka hittades kroppen och mannen kunde häktas då det fanns övervakningsfilmer med honom och tjejen han skulle döda.
Brottsplats: Auckland, Nya Zeeland 2018
Dom: 17 års fängelse för mord, mycket tack vare de digitala fotavtrycken för­övaren lämnat. Men det hindrade inte hans försvarare från att hänga ut smaskiga detaljer om den mördade flickans intresse för BDSM-sex och låta en expojkvän vittna inför en hel värld om att hon föredrog sex med vålds­inslag. Förutom sin ofattbara sorg fick således föräldrarna genomlida en offentlig skamning av sin sexmördade dotter, som dessutom fick bära en del av skulden för att hon likt många andra i hennes ålder experimenterat med sexuella rollspel.

 

VAD SÄGER SVENSK LAG OM STRYPNING?

Skador som uppkommit av strypning måste inte ge blåmärken och svullnader. Effekterna av strypgrepp kan också ligga latenta och visa sig senare. Därför rekommenderas alla som utsatts för strypförsök att uppsöka sjukvården, vilket sker alltför sällan. Att bli medvetslös efter strypvåld räknas i sig som en skada. Detta är vedertagna uppfattningar baserade på tillgänglig forskning.

Enligt svensk juridisk expertis är dock strypgrepp att betrakta som misshandel (3:5 Brottsbalken) bara då smärta och blåmärken uppstått. Om den utsatta inte behöver uppsöka sjukvård är det fråga om ringa misshandel. I de fall där strypningen »endast gör person medvetslös men inte skadar personen i fråga« (!) klassas det som ofredande (4:7 Brottsbalken). Även då den avsedda effekten är att personen ska bli medvetslös innebär det inte en avsikt att personen i fråga ska dö, och om personen som tar strypgrepp självmant släpper taget efter påbörjad strypning pekar det på avsaknad av avsikt.
(Lawline.se 2020/04/28)

 

STRYPSEX – VAD FAN ÄR DET FRÅGAN OM?

Enligt en ny undersökning från BBC Radio 5 har över en tredjedel av Stor­britanniens kvinnor som är under 40 varit med om att män de från början haft samtyckessex med gått över till slag, spottloskor, halsknull eller strypgrepp – helt utan förvarning.

Populärmedia som riktar sig till tjejer och kvinnor erbjuder samtidigt råd om hur man mjukstartar våldssex och har skönt och säkert strypsex.

Healthline.com, en väletablerad amerikansk medieplattform om medicin och hälsa, publicerade i maj 2019 den omfattande guiden »Allt du behöver veta om erotisk kvävning.« En hand, ett skärp, ett rep eller en scarf runt halsen, en plastpåse över huvudet eller en rumpa som täcker hela ansiktet sägs kunna framkalla stark erotisk njutning om man bara är försiktig.

– Det går inte att vara försiktig! varnar däremot BDSM-veteranen Jay Wiseman, som både skrivit böcker i ämnet och anlitas som expertvittne. Han avråder kategoriskt från alla former av sex där strypning och kvävning ingår. Det finns nämligen inga säkra medicinska mått eller tidsangivelser för när det blir dödligt, menar han och uppger att vissa har dött på mindre än 30 sekunder. Hans varningsord är entydiga: Strypning är till sin natur ALLTID livshotande och utgången ALLTID oförutsägbar. Det finns alltså inget säkert strypsex, konstaterar BDSM-senioren Jay Wiseman.
(Reader 2017/10/25)