Foto Needpix

Feministen som vägrade tiga om vidriga gängövergrepp

Ända sen 2000-talets början har unga tjejer med trassliga hemförhållanden tvingats in i prostitution av organiserade sexhandelsligor som opererat i flera mindre engelska städer. Men eftersom de kriminella gängen mestadels bestått av muslimska män med pakistansk bakgrund valde medierna att tona ner saken i rädsla att underblåsa rasistiska strömningar. I år har frågan åter blivit aktuell, då regeringen beslöt att inte offentliggöra den utlovade och genom­gripande rapporten om groomingligorna och deras brottsoffer. Den feministiska författaren och journalisten Julie Bindel har länge upprörts över denna ovilja att berätta sanningen, vilket enbart gynnade den rasistiska ultrahögern.

Text: Linn Andersson | Foto: Shutterstock

Julie Bindel var den första att skriva om fall där stigmatiserade tonårstjejer exploaterades av kriminella gäng med pakistansk bakgrund. Men redaktörerna för de rikstäckande tidningarna var rädda att bli stämplade som rasister, så det skulle dröja åratal innan Julie Bindel fick sina texter publicerade. Nu riktar hon stark kritik mot vänsterliberaler och feminister som valde att tysta ner saken och därmed överlät tolkningsföreträdet åt högerextremisterna.

– Det var precis det jag velat förebygga, förklarar hon. Jag såg ju att ultrahögern redan drog rasistiska växlar på groominggängens muslimska bakgrund och tog därför upp frågan utifrån en feministisk synvinkel. Men då beskylldes jag ändå för att sprida islamofobi.

Hur borde frågan ha hanterats istället?
– Alla feminister borde ha stått upp och visat solidaritet med tjejerna utan hänsyn till förövarnas etnicitet och ursprung. Istället blev de svikna igen och lämnades åt sitt eget öde med den fega ursäkten från både polis och andra myndigheter om att de ville motverka rasism och främlingsfientlighet. Men det hade ju räckt med det enkla klargörandet att majoriteten av alla män som utnyttjar barn i sexuella syften är vita och inrikes födda och att enda orsaken till att män säljer sex med barn är att det finns pedofiler som köper det.

Många hävdar å andra sidan att män från vissa muslimska länder betraktar västerländska tonårstjejer som »horor« och därför tycker att det är okej att förgripa sig på dem.
– Den synen är de i så fall inte ensamma om. För den stämmer lika väl in på hur våra egna medier och myndigheter värderat de här utsatta flickorna. De tyckte att trasiga tjejer från socialt belastade områden var hopplösa fall som hade sig själva att skylla för att de rörde sig i riskfyllda miljöer. Det där med att inte vilja spela rasismen i händerna var bara en rökridå.

I alla miljöer där det finns barn och unga finns det också män som ser chansen att förgripa sig på dem, och enda orsaken till att män säljer sex med barn är att det finns pedofiler som köper det.

Julie Bindel, foto: filia.org
Vad är då den verkliga anledningen till att främst pakistanska män legat bakom flera uppmärksammade pedofilringar?
– Det beror på omständigheter och har inget med religion eller härkomst att göra, säger Julie Bindel. I de mindre städerna är det ofta asiatiska män som håller nattlivet igång med taxikörningar och takeaway-barer, och då uppstår tillfällen att utnyttja flickor som är ute sena kvällar. Samma sak gäller inom idrott och fotboll. Eller kyrkan. I alla miljöer där det finns barn och unga finns det också män som ser chansen att förgripa sig på dem.

SOLIDARITET PÅ SNED
Feministen och författaren Julie Bindel blev refuserad och stämplad som islamofob när hon ville uppmärksamma systematiserade övergrepp på flickor, som organiserades av muslimska män.

Foto: filia.org