6 sexskandaler som blåste bort


 

1Det var dumt, sa Grant

Hugh Grants image som charmig tönt kom på skam 1995 då han haffades av polisen mitt under en avsugning han betalat en kvinna för att ge honom. Men när han sa att det var dumt gjort i Jay Lenos populära teveshow blev han en ännu charmigare tönt.
Foto: Wikipedia


 
Luc Bessons, foto Gage Skidmore, Flickr

2Pedofil med rätt att filma

Den franske filmregissören, verksam i Hollywood, hookade upp med en 15-årig tjej och gjorde henne gravid. Själv var han 32 och arbetade med filmen »Léon«, med 12-åriga Natalie Portman i en starkt erotiserad roll där hon skulle föreställa kåt på den mycket äldre manlige huvudpersonen. Luc Bessons pedofila böjelser blev allmänt kända, men han kunde inte lagföras för våldtäkt i USA, då han lydde under fransk lag, där åldersgränsen för samtycke är 15. Inget av detta har hindrat regissören från fortsatta framgångar.
Foto: Gage Skidmore/Flickr


 
Chris Brown, nyhetspuff The Guardian

3Rappare med rätt att våldta

Chris Brown är inte bara en hyllad rappstjärna, han är också duktig på att utöva våld mot kvinnor, inte minst mot dåvarande flickvännen och artisten Rihanna, vilket han dömdes för 2009. Sen dess har meritlistan i hans våldskarriär ständigt fyllts på. Så sent som 2019 anhölls han i Paris för våldtäkt av en 24-årig kvinna. Men sånt verkar hans publik strunta i. Under tiden har han därför kunnat göra musik, åka på världsturnéer och samarbeta med branschens hetaste namn.
Nyhetspuff, The Guardian


 

Björn Rosengren, foto Frankie Fouganthin, Wikipedia

4Lite porrklubbande gör ingen skada

TCO-ordföranden Björn Rosengren toppade en blöt festnatt 1991 med att bjuda sitt sällskap på porrklubbsbesök. Den skyhöga notan betalades med förbundets konto­kort, liksom limousinservicen han ofta unnade sig nattetid. Tre år senare briserade skandalen och fackpampen fick avgå, men den förlusten kompenserades mer än väl av en fortsatt lyckosam karriär som bland annat landshövding, minister på flera poster och toppositioner inom näringslivet som gjort honom stenrik.
Foto: Frankie Fouganthin/Wikipedia


 

Kungen, foto Bengt Nyman, Wikipedia

5Kungliga nöjen med flickor till kaffet

I boken »Carl XVI Gustaf – den mot­villige monarken« (2010) avslöjar de tre författarna Deanne Rauscher, Thomas Sjöberg och Tove Meyer graverande inslag i kungens privata nöjen. Bland annat redovisas samröre med tungt kriminella, drogpartyn, vänsterprassel och inhyrda »glädje­flickor«. Boken rev upp en mediestorm utan like och dominerade nyhetsflödet under lång tid. I DN (2010-12-04) skrev Lena Andersson: »Det är orimligt att allt nu bara fortsätter som vanligt.« Men redan samma dag som boken kom ut hade hans majestät deklarerat vad som gällde inför det månghövdade pressuppbådet: » … vi vänder på ett blad, ungefär som ni gör i era tidningar. Och ser framåt i stället.«
Och så blev det.
Foto: Bengt Nyman/Wikipedia


 

Hanna Wigh, foto SVT

6Sexövergrepp? Fake news!

Hanna Wigh, riksdagsledamot för SD trädde fram 2017 och berättade om partikamraten Linus Bylunds sexövergrepp.
Tidigare hade Bylund stöttat kvinnor som pekat ut män i partiet för sexuella kränkningar. Dock inte när han själv uppgavs vara förövare, vilket han nekade till i polisens förundersökning som i brist på bevis lades ner. År 2020 är Linus Bylund ledamot i förvaltningsstiftelsen för SVT, UR och SR och vill införa straff mot fake news.
Foto: SVT