Rochdale, foto Shutterstock

De brittiska groomingligorna

Vad var det som fick polis, medier och myndigheter att nonchalera de oräkneliga tonårsflickor som forslades runt som boskap av kriminella ligor och såldes på köttmarknader för pedofiler?

I över 20 år har kriminella nätverk i mindre engelska städer tvingat in mycket unga tjejer i prostitution, den yngsta var bara 11 år. Flickorna kom från socialt utsatta miljöer, en del av dem var placerade på särskilda boenden. De kriminella männen var betydligt äldre, ofta familje­fäder, som lockade in tonårstjejerna i sina bilar och bjöd på sprit och droger. Halvt medvetslösa föstes de därefter in i sjaskiga rum där flera män turades om att våldta dem. Försökte de dra sig ur blev de misshandlade och dödshotade med knivar och skjutvapen. Tjejer som blev gravida fick ofta underkasta sig riskfyllda aborter i ligans egen regi, utan kontakt med sjukvården.

Sara Rowbotham, foto Nils Heroes

SLOG LARM FÖR DÖVA ÖRON

Socialarbetaren och visselblåsaren Sara Rowbotham varslade om 181 fall av människohandel med unga tjejer utan att få gehör. Hon uppmanar folk att sluta tro att sånt inte händer där de själva bor. Foto: Nils Heroes

 

När polis och myndigheter fick känne­­dom om vad de unga tjejerna utsattes för gjorde de inte mycket åt saken utan lät det mesta rinna ut i sanden. En av dem som tidigt slog larm om grooming­härvan i Rochdale var socialarbetaren Sara Rowbotham, vars uppdrag var att ingripa bums vid varje tecken på övergrepp och sexuell exploatering av unga. Men fastän hon rapporterade om 181 fall slog alla berörda myndigheter dövörat till.

Maggie Oliver, foto Alamy

LÄMNADE YRKET I PROTEST

Polisen och visselblåsaren Maggie Oliver sa upp sig när slappheten hos poliskollegerna ledde till att de flesta förövarna fick gå fria. Foto: Alamy

 
En annan kvinna som förde en kamp inom polisen för att ge rättvisa åt de utnyttjade flickorna i Rochdale var Maggie Oliver, polisinspektören som kallades in för att utreda pedofilhärvan men senare blev så uppgiven att hon hoppade av.
– När jag övertalat de utsatta flickorna att anmäla brotten och vi fått in tillräckliga bevis trodde jag att kollegorna skulle känna sig lättade och glada, men istället blev det rena begravningsstämningen, berättar Maggie Oliver, som 2019 gav ut en bok om skandalen. I den citerar hon vad en äldre medarbetare sa till henne: »Låt oss vara ärliga … Vad kommer samhället att ha för nytta av de här småtjejerna? Det hade varit bättre att dränka dem när de var nyfödda.«

Det hade varit bättre att dränka dem när de var nyfödda.

Äldre polisman om flickorna som såldes till pedofiler

 
Mycket talar för att dessa brutalt uppriktiga ord är det verkliga skälet till att de trasiga tjejerna kastades åt vargarna. Detta svek från samhället har sen dess legat kvar som en svidande skam i nationens hjärta. Trots försöken att lägga locket på har det dåliga samvetet blossat upp på nytt och utlöst en aggressiv och infekterad debatt. Så sent som i år blev skandalen åter aktuell. Och det lär den bli igen. Tills alla sår blir luftade och får läka.

 


Rochdaleskammen steg för steg

Augusti 2008

En 15-årig tjej arresteras för att hon slagit sönder inventarier i en snabbmatsrestaurang. Hon berättar då om hur hon utsatts för systematisk människohandel av ett gäng äldre män som slog och misshandlade henne och sålde hennes kropp till pedofiler i de norra delarna av Storbritannien. I sex timmar berättar hon om muggiga rum med madrasser på golvet där hon blivit instängd med män som våldtagit henne.

En vecka senare kallas hon till ett nytt polisförhör där den manlige utfrågaren gäspar och ställer upprepade frågor om varför hon gång på gång utsätter sig för sådana situationer.

Eftersom 15-åringen har kunnat redogöra för både namn och detaljer kan dock ringledaren och en av de andra gärningsmännen spåras och anhållas. De häktas men släpps mot borgen.

Januari 2009

Den 15-åriga tjejen tas in till nya förhör, i hennes trosor har man säkrat DNA-bevis som leder till en av de misstänkta gärningsmännen, Shabir Ahmed. Han hävdar att hon ljuger.

Juli 2009

Utredningsansvarige på CPS (Child Protective Services) lägger ner målet och låter männen gå fria. Den utsatta tjejen anses inte trovärdig efter de fyra långa förhör som hållits.

Maj 2010

När fler liknande fall rapporteras i distriktet, med minder­åriga tjejer som blivit grovt sexuellt utnyttjade av främst äldre män av pakistansk bakgrund, anlitas den erfarna polis­kommissarien Maggie Oliver som ledare för ett nytt spaningsarbete. Hon tillbringar en stor del av sin tid med de utsatta flickorna för att vinna deras förtroende och lyckas så småningom förmå dem att anmäla männen.

Juni 2011

Chefsåklagare Nazir Afzal river upp det tidigare beslutet att låta de två män som först anhölls gå fria och väcker nu åtal mot sammanlagt tio misstänkta.

Maj 2012

Shabir Ahmed

»VITA LÖGNER«

Shabir Ahmed, ringledaren i Roch­dale­ligan, skyllde sitt 22-åriga fängelsestraff på »vita lögner« i en konspiration mot muslimer.  Foto: Officiellt

Nio av männen blir fällda i rätten. Shabir Ahmed döms för bland annat 30 våldtäkter på en av de utsatta flickorna. Han pekas ut som gängledare. Polisen, kommunfullmäktige (motsvarande) och CPS ber offentligt om ursäkt för att männen obehindrat kunnat fortsätta begå övergrepp under två år efter att polisen fått kännedom om den organiserade människohandeln.

Mars 2013

Utredningsledaren Maggie Oliver hoppar av i protest mot polisens och myndigheternas undermåliga hantering av ärendet, som bland annat lett till att en av de grovt utnyttjade flickorna anklagats för delaktighet i den brottsliga verksamheten.

Februari 2016

Ringledaren »Daddy« Shabir Ahmed protesterar mot utvisningsbeslutet, som han hävdar är ett brott mot de mänsk­liga rättigheterna. Han menar att flickorna själva organ­iserat sexhandeln.

BBC filmatisering »Three girls«.

ROCHDALEDRAMAT BLEV TV-SERIE

I BBC:s uppmärksammade filmatisering »Three girls« riktades ljuset mot tonårstjejernas extrema utsatthet. Foto: BBC

 

Maj 2017

BBC släpper »Three Girls«, en dramadokumentär i tre delar som helt baserar sig på Rochdaleskandalen. Vid denna tid är det bara två av de nio dömda förövarna som sitter kvar i fängelse.

Maj 2020

Regeringen ändrar efter massiva protester sitt beslut att hemlighålla en forskningsrapport med en fullständig genomgång av vad som utmärker groominggängen och offren de utser. Materialet skulle göra det lättare att upptäcka förekomsten av organiserad sexhandel och därmed kunna ge bättre skydd åt de utsatta. Tidpunkten för offentliggörandet är dock inte fastställd.
Ingen av gärningsmännen har ännu utvisats trots avslag på samtliga överklaganden av utvisningsbesluten. Flera av de unga utsatta kvinnorna har reagerat med skräck när de sett sina för­övare röra sig fritt i hemstaden. En av dem berättade att hon blev så rädd att hon kissade på sig.

Foto Gbarkz_unsplash

ÖVERLEVARE FRÅN SEXHANDELN I ROTHERHAM

Ella Hill (pseudonym), numera utbildad läkare, har gått ut och berättat om mardrömmen hon upplevde som tonåring i klorna på en sexhandelsliga. Med egna artiklar i dagspressen, på sociala medier och i en rad podd­intervjuer har hon beskrivit hur hon gick till polisen fem gånger och bad om hjälp, bland annat efter ett mordförsök då hon lades in på sjukhus. Ändå rörde polisen inte ett finger. Hon har tagit avstånd från rasism men velat utvidga den gängse definitionen och menar att hon som vit ung tjej utsattes för rasistiska hatbrott, vilket hon exemplifierar med förövarnas anspelning på hennes hudfärg genom att bland annat kalla henne »billigt vitt kött« och tvinga henne gå ner på knä och slicka deras fotsulor. Hennes uttalanden i denna fråga har väckt mycket ont blod hos en del vänsteraktiva antirasister, som menar att hela hon är en bluff, iscensatt av högerfascister.
Foto: Gbarkz/Unsplash

 


ISLAMOFOBI – ETT TVEEGGAT SVÄRD

Tommy Robinson

Den officiella förklaringen till att flera av pedofilhärvorna i norra England bemöttes med tystnad i medierna och undfallenhet hos myndigheterna uppges ha varit en rädsla att elda på islamofobiska strömningar. Gängen som organiserade sexhandeln bestod nämligen mestadels av muslimska män med pakistanskt ursprung. Detta kom dock att utnyttjas såväl av förövarna själva som av islamofobiska uppviglare. Tommy Robinson, högerextrem aktivist, lyfte fram groomingskandalerna för att hetsa mot muslimer.

Foto: Shayan Barjesteh van Waalwijk van Doorn/Wikipedia