Varning för våld

Ofta verkar det komma som en smärre chock för män när de inser att tjejer och kvinnor blir rädda av vissa beteenden de själva kanske inte ens tänker på. En manlig vän berättade att hans fru blev skitskraj när han i vredesmod drämde till en Ikeamöbel han muttrat över i timmar utan att få ihop alla delar. »Hon vet ju att jag aldrig skulle ge mig på henne«, försvarade han sig. Men hur skulle hon kunna veta det helt säkert när hon såg hans uppflammande ilska omvandlas till nävkraft?

Unni Drougge, redaktör för Kvinnotryck.
UNNI DROUGGE
Redaktör för Kvinnotryck

Även om inte alla män tycks fatta det, förmedlar de ett budskap när de visar sin vrede, oavsett anledning. Det är ett budskap de allra flesta kvinnor fått lära sig tidigt i livet: män kan bli farliga. Därför har de flesta också en brandvarnare i bakhuvudet. Den kan börja pipa också inom hemmets väggar, som vi alla vet.

Och det vet nog även alla män innerst inne, inklusive dem som säger sig ha blivit bestörta när deras våldsbudskap fått kvinnors brandvarnare att tjuta. För vore det så att män INTE hade något intresse av att trigga den underliggande rädslan hos det motsatta könet genom att vråla, hötta, stampa och banka, om så bara på döda ting, då hade de ju lätt kunnat ge fan i åtminstone det.

Men som sagt, det finns ett budskap, och det går ut på att visa vem som har makten. Makt innebär fördelar. Det är de fördelarna som även till synes fredliga män behåller genom att exempelvis drämma till en halvfärdig Ikeabyggsats. Då har de demonstrerat sin våldspotential.
Men en maktutövning som närs av rädsla styrs också av rädsla – de som skrämts till underordning kan bli jävligt farliga den dag de reser sig. Och nästan alla kvinnor som alltför länge tassat på tå runt den björn som sover kommer en dag att väcka honom med en fet spark på tasken.

Fatta det, mannen!

Foto: Jini Sofia