Roks– här är vår nya styrelse

Den 22–23 april hölls Roks årsmöte i Göteborg. Under årsmötet klev fyra ledamöter av sina uppdrag och fem nya klev på. Roks tackar Gunvor Söderberg, Elisabeth Uddén, Elin Hedén och Maja Ahrman för deras kamp, och välkomnar istället Katja Åsbäck von Meyburg, Anette Andersson, Tanja Peltola, Pia Nordlander och Elaine Sanches som nya ledamöter. Roks tackar även styrelse­ledamot Sandra Kindström som valde att avgå ett par veckor efter årsmötet. Sandra lämnar därmed efter sig en vakans.

Text och foto: Sofia Börjesson
 
Jenny Westerstrand, foto Sofia Börjesson
jenny westerstrand
Roll:Ordförande
Jour: Kvinnojouren Stina Södermalm med omnejd
Bor: Stockholm
Familj: En man och två gossar
Född: 1969
Hobby/intresse: Skidor, baka, umgås och gå i fjällen
Feministisk bakgrund: Startade på allvar med turerna kring mordet på Catrine da Costa och boken »Catrine och rättvisan« (av Hanna Olsson). Fortsatte med universitetsstudier i juridik med fokus mäns våld mot kvinnor och barn. Kom in i kretsen av jourkvinnor som forskade, Uppsala och Umeå kvinnojours förmödrar har fostrat mig, genom att jag träffade Stina Jeffner och via henne Eva Lundgren. Världen öppnade sig! Har verkligen fostrats och letts av kvinnor och feminister genom hela mitt vuxna yrkesliv. Har nu studerat, forskat och debatterat mäns våld mot kvinnor i 30 år och tycker att patriarkatet är vidrigt fult men mitt i allt intressant. Dess förmåga att överleva allt. Det håller mig gående. Nån dag snart ska vi ta ner det!
 
 
Adine Samadi, foto Sofia Börjesson
Adine samadi
Roll: Vice ordförande
Jour: Kvinno- och tjejourer Iris, Luleå
Bor: Göteborg
Familj: Mamma, pappa och lillasyster
Född: 1993
Hobby/intresse: Reser så mycket jag kan och läser mycket böcker när jag får en stund över.
Feministisk bakgrund: Redan som barn såg jag de krav som ställdes på mig i Iran jämfört med i Sverige, och det feministiska uppvaknandet ledde till att jag tidigt engagerade mig i juridikjouren. Därefter blev jag jourtjej och sedan 2018 har jag varit engagerad i Roks. Jag har även varit utredare på European Institute for Gender Equality där jag utredde medlemsstaters arbete mot mäns våld mot kvinnor. Jag har skrivit rapporter om t.ex. kvinnlig könsstympning och digitalt våld, och stöttat Europakommissionen i arbetet mot mäns våld mot kvinnor. Jag är också en av UN womens, i New York, experter på mäns våld mot kvinnor.
 
 

Elaine Sanches
Roll: Styrelseledamot och kassör
Jour: Hultsfred Vimmerby Kvinnojour
Bor: Hultsfred, men kommer från Brasilien
Familj: Sonen Thiago och sambon Mattias
Född: skyddad information
Hobby/ Intresse: Dans, baka & skriva dikter, personlig utveckling
Feministisk bakgrund: Medlem i en feministisk organisation i Brasilien från när jag var 17 år, i Sverige administrerar jag en
feministisk grupp som heter Mulheres na Suécia Unidas com Mulheres no Mundo (Kvinnor i Sverige förenade med kvinnor runt om i världen).
 
 
Anette Andersson
Anette Andersson
Roll:Styrelseledamot och personalansvarig
Jour: Umeå kvinno- och tjejjour
Bor: Umeå
Familj: 2 systrar, 1 bror, 1 mor och 1 styvfar
Född: 1988
Hobby/ Intresse: Långa springturer, att sticka, läsa böcker och besöka vingårdar på resor – jag är även sommelier och blivande personalvetare
Feministisk bakgrund: Aktiv i Kvinno- och tjejjouren i Umeå sedan 2019 i gruppen SKSE – stöd för kvinnor som har erfarenhet av kommersiell sexuell exploatering
 
 

Katja Åsbäck von Meyburg
Roll: Styrelseledamot och personalansvarig
Jour: Kvinnojouren på Österlen
Bor: Ystad
Familj: Man, son på 28 år, dotter på 25 år.
Häst och två hundar.
Född: 1961
Hobby/ Intresse: Rid- och hundsport. Litteratur. Språk. Yoga. Resor.
Feministisk bakgrund: Aktiv jourkvinna i Kvinnojouren på Österlen sedan fem år, även styrelsemedlem. Tidigare aktiv och styrelse­medlem i Liberala kvinnor Skåne. Drivit och stöttat kvinnorelaterade frågor som ledamot i barn- och utbildningsnämnd under tre mandatperioder.
 
 
Tanja Peltola, foto Sofia Börjesson
Tanja Peltola
Roll:Styrelseledamot
Jour: Kvinnojouren Piilopirtti
Bor: Göteborg (Strax utanför)
Familj: Dotter 16 år, son 21 år, hund och 3 marsvin.
Född: 1978
Hobby/ Intresse: Utöver mitt engagemang i kvinnojoursrörelsen är mina intressen träning, friluftsliv, matlagning och musik.
Feministisk bakgrund: Jag har varit aktiv i rörelsen sedan 2014. Började som ideell jour­­kvinna. Har varit styrelseledamot i Kj Piilopirtti och i Kvinnojourer i Väst. Är i dag vice ord­förande i Kvinnojourer i Väst samt anställd på Kj Piilopirtti.
 
 
Emelie Huuva Skeppar, foto Sofia Börjesson
emelie Huuva skeppar
Roll: Styrelseledamot
Jour: Kvinnojouren Iris i Luleå
Bor: Hammarbyhöjden/Tornedalen
Familj: Föräldrar och sju yngre syskon bosatta i Luleå
Född: 1997
Hobby/ Intresse: Utomhusklättring, utöva musik, vara i stugan och hemma med familj i norr (tornedalen/sapmi).
Feministisk bakgrund:
– Aktiv i Vänsterpartiet i Luleå och Kvinnojouren Iris i Luleå
– Ledamot i Kvinnojourens styrelse (4 år)
– Har utbildat och föreläst om mäns våld, sexuell exploatering och feministiska frågor i Luleå kommun
– Ansvarig för tjejjoursfrågor i Länsföreningen kvinno- och tjejjourer i Norrbotten
– Tilldelades 2020 Vänsterpartiet Norrbottens »kvinnopolitiska standar« för sitt arbete med mäns våld mot kvinnor
 
 

PIA NORDLANDER
Roll: Styrelseledamot
Jour: Haninge kvinnojour
Bor: Tungelsta
Familj: Jag har en dotter som är 28 och etnolog, en mamma som är 82 och två äldre syskon. Jag är singel.
Född: 1962
Hobby/ Intresse:Min hobby är att måla och rita, leta efter artiklar och lyssna på poddar som rör kvinnors verklighet, läsa deckare och att röra på mig på olika sätt.
Feministisk bakgrund: Jag gick utbildningen mäns våld mot kvinnor som Haninge kvinnojour hade och fortfarande har, 2018. Det var en riktig ögonöppnare. Då fick jag ord på det jag upplevt och protesterat emot sen jag var liten flicka. Jag blev jourkvinna och sen medlem i Haninge Kvinnojours styrelse där jag är omvärlds­bevakare och medlemsansvarig. Det som driver mig är den allmänna okunnigheten
i frågan mäns våld mot kvinnor och barn.