Roks på internationell kvinnokonferens. Foto Ghita Huldén

Roks på internationell kvinnojourskonferens i Taiwan

Roks deltog 5-8 november i den fjärde internationella kvinno­jourskonferensen #4WCWS i staden Kaohsiung i södra Taiwan. Omkring 1.400 kvinnor (och några män) från 120 länder deltog i konferensen. Den första internationella kvinnojourskonferensen gick av stapeln 2008 i Kanada. Därefter har en andra konferens hållits i Washington DC, USA, 2012, och en i Nederländerna 2015.

Förutom att delta i flera workshops fanns Roks på plats med en monter, där vi delade ut material om kvinnojourerna och tjejjourerna. Intresset var stort vid vår monter, med en ständig ström av besökare från olika länder som vi utbytte erfarenheter med och diskuterade bland annat prostitution, sexköpslagen, kvinnojoursrörelsen. Många visade också ett stort intresse för tjejjoursrörelsen, som är unik i ett internationellt perspektiv.

Sammanfattningsvis var det positivt att träffa jourkvinnor från hela världen och dela erfarenheter om situationen i våra respektive länder. Negativt var att vissa röster handlar om att könsneutralitet och inblandning av förövare i offrets process kan vara lösning på våldet.
Under konferensen visades även Roks 18 minuter långa peppfilm, med engelsk översättning, på två storbildsskärmar i den samlingssal där konferensdeltagarna samlades vid pauser

BILDEN Roks ordförande Jenny Westerstrand och tillfällige vice ordförande Adine Samadi representerade Roks i Taiwan.

Text och foto: Ghita Huldén