Järva Engman (till vänster) och Niquita Karlsson från Tjejjouren Ronja som driver Ronjapodden.

RonjaPodden om gömda kvinnor

Tjejjouren Ronja har i skrivande stund släppt 37 avsnitt av RonjaPodden som startades hösten 2019. I det senaste avsnittet intervjuas två kvinnor från nätverket »Gömda kvinnor«.

Text: Colette van Luik

Tjejjouren Ronja, en del av Föreningen Kvinnohuset Västerås, står bakom Ronja­Podden som tar upp ämnen som berör tjejers vardag och erfarenheter och ämnen som våld, sexuellt våld och vardagsrädslor som tjejer utsätts för i samhället.

– Vi som driver RonjaPodden är anställda och ideella jourtjejer. Vi hade inga erfarenheter av att podda, men med vilja, research och lite »hur svårt kan det vara-anda« körde vi på ändå, säger Järva Engman på Tjejjouren Ronja.

I avsnittet »Gömda Kvinnor« gästas podden av två kvinnor från nätverket »Gömda Kvinnor« som berättar om sina erfarenheter och tankar kring att tvingas leva gömda och på flykt, samtidigt som förövaren går fri.

– Vi ville belysa den verklighet många kvinnor, tjejer och barn lever i som gömda då detta är röster som behöver höras och lyssnas på – på riktigt. Vi kände direkt efter avslutad inspelning att detta skulle bli ett av våra viktigaste avsnitt och är så tacksamma att ha fått möta dessa fantastiska kvinnor. Vi uppmuntrar alla att lyssna, ta in och skapa förändring. Vi kan inte längre bara titta på, säger Niquita Karlsson på Tjejjouren Ronja.
RonjaPodden finns där poddar finns, bland annat på Spotify, Acast och Podcaster.

Bilden: Järva Engman (till vänster) och Niquita Karlsson från Tjejjouren Ronja som driver Ronjapodden.