Ljusmanifestation, foto Emma Persson

Vi har fått nog av kvinnohatet!

Efter den friande domen i våldtäktsfallet i Fittja, de grova gruppvåldtäkterna i Malmö och Brås nedslående statistik som visade att polisens uppklarning av våldtäktsfall sjunkit var vi många som var förbannade. Därför valde Roks att kalla till en nationell ljusmanifestation den 11 januari.

På flera orter runtom i landet hölls manifestationer mot våldtäkter och mäns sexuella våld. I Göteborg drog Kvinnojourer i Väst ihop till en manifestation på Gustav Adolfs tog där bland annat Anna-Lena Mellqvist från Kvinnojouren Olivia höll tal:

– Under 2016 anmäldes 20 300 sexualbrott. Av dem ledde endast tolv procent till dom. Vi som står här vet också att mörkertalet är stort och att de flesta sexövergrepp sker inom hemmets väggar och aldrig anmäls.

På Medborgarplatsen i Stockholm höll Roks ordförande Zozan Inci ett tal utifrån den debattartikel som Roks gick ut med i Aftonbladet samma dag:

– Det sexuella våldet behöver dessutom inget organiserat krig som ursäkt. Det är ett krig i sig, ett ständigt pågående krig mot kvinnor, tjejer och barn. Ett krig som utkämpas i hemmet, på gatan, på jobbet eller på festen. Ett gränslöst krig där varken lagar, nationalitet, ideologi, religion eller kultur har någon betydelse.