Bob Lambert

Bob Lambert alias Robinson

1984 blev djurrättsaktivisten Jacqui ihop med en man hon kände som Bob Robinson. Paret hade träffats på en demonstration utanför Hackneys stadshus och han brukade reta henne och hennes vänner för att de inte deltog i lag­vidriga direkta aktioner, ett exempel på de brottsprovokationer som infiltratörerna gjorde sig kända för. Året därpå fanns Bob vid Jacquis sida under den 14 timmar långa förlossningen av deras son. En helg i månaden reste Bob bort för att besöka sin sjuka far sa han. Han engagerade sig i miljöorganisationen London Greenpeace. Där var han med och författade flygbladet »What’s Wrong With McDonald’s?«, som blev centralt i rättsfallet McLibel, då McDonald’s stämde gruppen för förtal.

1987 planterade Bob en brandanordning i en Debenhamsbutik, som sålde päls. Två andra djurrättsaktivister greps och dömdes till fängelse för attentatet. Bob sa till Jacqui att han behövde lämna landet för att polisen var honom på spåren. Han försvann helt ur Jacquis och tvååringens liv. Det enda livstecknet de fick var ett vykort poststämplat i Spanien 1989.

Bob Robinson var polisen Bob Lambert. Identiteten Bob Robinson hade han stulit från en pojke, som hade dött av ett hjärtfel vid sju års ålder. Jacqui var inte den enda som fick ett spanskt vykort. Under sitt alias hade Lambert haft förhållanden med fyra kvinnor. Helgerna hade han tillbringat med sin fru och deras två barn. När hans infiltrationsuppdrag var över befordrades han till verksamhetschef för SDS.

Av en slump såg Jacqui ett foto i tidningen av mannen som hade övergett och drivit henne till självmordets rand. Han var den före detta polisspionen Bob Lambert, som just fått en fin ordensutmärkelse.

Den 14 juni 2012 såg Jacqui av en ren slump ett foto av mannen som hade övergett och drivit henne till självmordets rand i tidningen. Så fick hon reda på att han var den före detta polisspionen Bob Lambert, som hade sadlat om till föreläsare samt förlänats Brittiska imperieorden av graden Member of the Most Excellent Order of the British Empire.

2014 gick Scotland Yard med på att betala Jacqui 425 000 pund i skade­stånd. Den sjunde oktober i år betalade polisen ett konfidentiellt skadeståndsbelopp till hennes 35-åriga son och erkände att hans fars befäl hade varit införstådda med att fadern hade fortplantat sig i tjänsten.