Den återvinningsbara makten

Det går att återta den makt som stulits medan man var försvarslös. Efter ett liv som ungt byte i sexköparnas klor gjorde Gabriella det. Hon tog tillbaka makten att skydda sin egen kropp mot mäns sexhandel. Men hon tog sig också makten att sätta dit män som gör kvinnokroppar till handelsvaror.

Text: Ellinor Gotby Eriksson | Foto (ovan): iStock

Gabriella Kärnekull Wolfe

Som 12-åring utsattes Gabriella Kärnekull Wolfe för ett sexuellt övergrepp. Efter händelsen började hon söka bekräftelse hos män på internet, och när hon var 15 hade hon groomats i sådan utsträckning att hon gick med på att träffa en av männen i den fysiska världen. Det mötet blev också början till en period av grova fysiska övergrepp. En del av sexköparna var i övre medelåldern. En del var mitt uppe i familjelivet med småbarn. En del ville misshandla henne under akten.

Nu studerar Gabriella till jurist, och i samband med metoo-­revolutionen 2017 startade hon #InteDinHora – ett nätverk av och för personer med erfarenhet av kommersiell sexuell exploatering. Arbetet som bedrivs är bland annat att stötta utsatta, sprida information och skapa opinion.

 

Jag lurade mig själv till att tro att det som de där männen gjorde mot mig berodde på mig.

Hur tar man makten från torskarna?
– Män som köper sex gör det med en outtalad överenskommelse om att kvinnor i prostitution ska vara tysta om det. Till och med män som är våldsamma utgår från att de kommer undan med det, för det är underförstått att ingen av parterna vill att det som händer ska komma ut. Jag och andra personer som har utsatts för sexköparnas övergrepp tar tillbaka makten genom att vägra hålla tyst. Nu organiserar vi oss istället, och går ut med vilka de här männen är.

Hur tog du tillbaka makten över dig själv?
– Det som har hjälpt mig mest är att prata med andra som har varit i samma situation, för annars blir det så lätt att man tänker på sina erfarenheter ur ett individuellt perspektiv. Jag lurade mig själv till att tro att det som de där männen gjorde mot mig berodde på mig. När jag träffade andra tjejer som hade varit med om samma sak föll den felaktiga logiken. Då insåg jag att det var männen det var fel på, inte mig.

Finns det något område i ditt liv som du ännu inte har full makt över till följd av detta?
– Jag kan fortfarande må väldigt dåligt av att leva med konsekvenserna av det jag utsattes för. För ett tag sen var det tentavecka och samtidigt hade jag extremt mycket ångest. Då kändes det som att jag inte har full makt över min framtid, eftersom jag var så maktlös inför mitt mående. Men återigen, gemenskap hjälper, inte minst att stötta andra tjejer.