Diskutabla digitala drev

»Karen« – en kvinna värd all världens hat

Christian Cooper och Amy Cooper, foto privat och ur mobilfilmen

»Karen« är ett samlingsbegrepp för medelålders vita medelklasskvinnor som vädrar rasistiska fördomar mot svarta amerikaner. Karen-moments brukade dyka upp som filmklipp och memes, men den 25 maj 2020 inträffade en Karenhändelse som snabbt eskalerade till en världshändelse:
 
Det började oskyldigt med att den afro­amerikanske New York-bon Christian Cooper skådade fåglar i Central Park och bad en vit kvinna koppla sin hund som sprang lös. Kvinnan vägrade, och när mannen böjde sig ner och kallade på hunden fick hon ett utbrott och sa att han skulle ge fan i hunden, tog fram sin telefon och och sa att hon skulle ringa polisen. Cooper filmade henne medan hon ringde polisen för att en »afroamerikansk man hotade henne till livet«. Hans syster la upp filmen på twitter, kvinnans namn avslöjades och när nyheten kom senare samma dag om att George Floyd brutalt mördats av polis visste alla vem Amy Cooper var. Twitterinlägget med hennes rasistiska utfall fick 40 miljoner visningar och hon blev omedelbart sparkad från sin anställning. En dryg månad senare åtalades hon för falsk angivelse – ett brott som kan ge ett års fängelse. Vid rättegången samtyckte hon till att gå en kurs om rasifiering och när hon fullföljt utbildningen lades åtalet ner. I år (2021) stämde hon sin arbetsgivare, men målet avslogs.
Christian Cooper gjorde själv ingen anmälan.
 
Kritiska röster har höjts om att »Karen« är en stereotyp som uttrycker kvinnohat och klassfördomar och att det blivit ett skällsord som används mot alla vita kvinnor.
 
En annan diskussion har handlat om att Karenkvinnorna inte är celebriteter som kunnat försvara sig, i motsats till de utpekade metoomännen med kändis­status.
 
Det har också ifrågasatts varför begreppet Karen saknar en allmän manlig motsvarighet, vilket lett till slutsatsen att normen för hur kvinnor förväntas uppträda är betydligt snävare än den som gäller män. Kvinnor som gapar och skriker åt folk på grund av deras hudfärg tycks väcka större avsky än män som i handling begår sexuella överträdelser mot kvinnor på grund av deras kön.