Foto iStock

Fler diskutabla digitala drev


 

1Var god dröj – omkoppling sker

När personer med stort socialt kapital utsätts för kritik eller anklagelser kan de tillgripa taktiken att omrikta skuldfrågan till hot mot yttrandefriheten eller sammansvärjningar av näthatare. På det sättet sänker de trovärdigheten hos både dem som verkligen drabbats av regelrätt nätmobbning och hos dem som avslöjat en person de blivit allvarligt kränkta av.

Frågan ställdes på sin spets under debattstormen kring den två timmar långa SVT-dokumentären »Persona non grata« från april 2021, där den våldtäktsanklagade komikern Soran Ismail framstod som ett offer för #metoorörelsens cancelkultur.

Försvaret som Hanif Bali angav när han anklagades för sexuella övertramp mot en minderårig kvinnlig partikamrat kanockså ses som en fokusförflyttning, från att gälla handlingarna han beskylldes för till att gälla ett drev som påstods vara iscensatt av hans meningsmotståndare i syfte att få honom utknuffad inför Moderaternas nomineringar./p>

Männen i exemplen ovan är inte dömda för handlingarna de anklagats för, reds anm. foto: iStock

 


Surekha Ragavan
 


 
Justine Sacco

Justine Sacco – ökänd i hela världen över en natt.

2Tweeta i det blå skåpet

Det mest omtalade fallet med en tweet som landade riktigt snett är historien från 2013 om den amerikanska PR-kommunikatören Justine Sacco, som just klivit ombord på ett plan till Sydafrika där hon skulle fira jul med sin familj. Hon skrev till sina 170 följare på twitter: »Going to Africa. Hope I don’t get AIDS. Just kidding. I’m white!«. Under den 11 timmar långa flygningen blev hennes plumpa skämt en viralraket som fick hashtaggen #HasJustineLandedYet. När planet landat och hon satte igång mobilen såg hon ett sms från en kompis som varslade om att tweeten blivit världs­trendande.

I ankomsthallen filmades hennes reaktion på hatstormen som uppstått under flygresan, och filmen spreds vidare över nätet.

Justine Sacco bad om ursäkt för sitt ogenomtänkta twitter­inlägg och erkände att det hade rasistiska undertoner, men företagsjätten hon arbetade för gick officiellt ut och meddelade att hon fått sparken.

Några år senare fick hon dock en ny tjänst på samma före­tag, som kommunikationsansvarig för deras dejtingsajter, bland andra Tinder och Match.com.


 

3Tillbakakaka – kvinnosak med rutten eftersmak

Mycket medieuppmärksamhet har riktats mot kändisar och framgångsrika personer som plötsligt ställs till svars för texter och uttalanden som gjorts långt tidigare.
Alexi McCammond, en ung politisk journalist som värvats av mediejätten Condé Nast för att chefa över prestigemagasinet »Teen Vogue«, konfronterades med tweets hon skrivit som 17-åring, då hon skulle ha gjort narr av asiatiska utseenden och även uttalat sig nedsättande om homosexuella. Hon hade bett om ursäkt och raderat inläggen i samband med att hon prisats av svarta journalisters nationella samfund. Men i mars 2020 dök skärmdumpar upp, och stjärnskottet fick återgå till sitt gamla jobb trots att hon återigen gjort offentlig avbön.

Ett liknande öde råkade Sarah-Lee Heinrich ut för i oktober 2021, då hon valts till språkrör för De Grönas ungdomsförbund i Tyskland. Tweets hon postat när hon var 13 och 14 år grävdes fram, där hon bland annat hade skrivit »Heil« som svar på en tweet med hakkors. Heinrich lämnade den politiska scenen efter en flod av hat och dödshot.

Sådana konsekvenser drabbade inte den svenska artisten Mr Cool när han grillades på sociala medier för sin åtta år gamla satirlåt om att »knulla barn«. Visserligen blev det rabalder, men han kunde glädjas åt att antalet Spotifyspelningar sköt i höjden och att han kunde fortsätta sin scenkarriär.

Mr Cool, youtube
  

4Tillbakakaka – kvinnosak med rutten eftersmak

Aziz Anzari, foto Wikimedia

Aziz Ansari Foto: Wikimedia

Män som fått sina kända namn nersmutsade av #metoo­-vittnesmål kommer ofta undan med en offentlig ursäkt åtföljd av en viss tid i medieskugga. Därefter kan de göra en bejublad comeback. Amerikanske komikern och skådisen Aziz Ansari satte snabbt kungakronan på plats igen när han åter klev upp på estraden och gjorde ett nummer av sina sexöverträdelser. Hans offer var en tjej som under täcknamnet Grace berättat på ett forum för unga tjejer om den vidrigaste dejten i sitt 17-åriga liv. En natt som slutade med att hon tvingades fly ut ur hans hem för att kasta sig in i en taxi. I sin nya show fick publiken veta allt om Ansaris egna känslor under den svåra tiden efteråt. Hur förkrossad HAN var över den unga tjejens reaktion och om tankeställaren HAN och hans MANLIGA vänner fått. Hur tjejen han förgripit sig på mådde efteråt ingick inte i showen, och tycktes inte heller bekymra den varmt applåderande publiken.

Alla älskar en botfärdig syndare – om syndaren är en man.

 


Dawn Foster