Eva Kornhall

»Bristen på förståelse från rättsväsendet är ett övergrepp«

Ekonomins betydelse i en våldsam relation kan inte överskattas. Det menar advokat Eva Kornhall med 25 års erfarenhet av rättsprocesser inom området.

– Det gör att kvinnan tvingas stanna istället för att lämna. Och rättssystemet fattar inget, konstaterar hon.

Den bristande förståelsen för kvinnors ekonomiska utsatthet i våldsamma relationer, och kunskapen om ekonomiskt våld gör henne minst sagt upprörd. Det var därför hon för ett par år sedan initierade samverkans­projektet med länsstyrelsen i Västmanlands län, Kvinnohuset och Centrum mot våld i Västerås. Tillsammans tog de fram en utbildning och ett informationsmaterial för social­sekreterare och andra som möter våldsutsatta kvinnor i tjänsten.

– Som socialsekreterare förstår du inte alltid hur juridiken fungerar och påverkar situationen. Jag ville ge dem redskap för att fatta rätt beslut och ge de kvinnorna i vart fall grundläggande information om vad de har för rättigheter, säger hon.

Sagt och gjort. Utbildningarna genomfördes – och med gott resultat. Nu har de nått ut till många socialsekreterare. Men inom rättsväsendet är kunskapen om ekonomiskt våld fortfarande väldigt låg, enligt Eva Kornhall.

– Varken domstolar eller lagstiftaren verkar ha tillräckliga kun­skaper om våld, eller hur ekonomiskt våld slår mot utsatta kvinnor.

Hon tar bodelning som exempel. Dagens regler gör det hart när omöjligt för en utsatt kvinna med bristande resurser att bryta sig loss.

– Att ändra reglerna för bodelning är av stor vikt och skulle också spara på samhällets resurser, menar Eva Kornhall.

Vid skilsmässa i en våldsrelation krävs ofta en bodelningsförättare för att inte mannen ska kunna fortsätta utöva sin makt och påverka hur tillgångarna fördelas.

– Men juristerna kräver ofta förskott på sitt arbete, något som utsatta kvinnor sällan har råd med. Det är mannen som har styrt ekonomin och kvinnornas tillgångar är ju låsta tills bodelningen är klar, förklarar Eva Kornhall.

Hon tillägger att nivåerna för att få en så kallad ersättnings­garanti är alldeles för låga. Det är svårt att hamna under den nivån, även för den som bara lever på försörjningsstöd.

– Det här bidrar till eftervåldet, menar hon. Det blir en fortsättning på det ekonomiska våld som kvinnan upplevt under sin relation.

Någon ägde plötsligt en grävmaskin utan att veta om det. Någon annan hade köpt en bil utan att ha körkort.

Eva Kornhall har otaliga exempel på kvinnor vars män tar halva barnbidraget utan att bidra till barnen och kvinnor som ovetandes blir satta i skuld när männen tar lån i deras namn. Någon ägde plötsligt en grävmaskin utan att veta om det. Någon annan hade köpt en bil utan att ha körkort.

– Den som är våldsutsatt säger inte nej. Särskilt unga kvinnor är utsatta, och blir skuldsatta för livet. Samhället behöver ta ett större ansvar här, skolan måste börja informera om hur det fungerar!

Oftast är det också han som köper bilen och andra kapitalvaror med ett bestående värde medan hon köper mat och kläder till barnen. Är man inte gift har det en avgörande betydelse för vem som får vad när man går isär. Ett samboavtal är att rekommendera.

Och som den advokat hon är, och med erfarenhet från otaliga rättssalar och fyrkantiga jurister, har Eva Kornhall framför allt ett råd att skicka med den som har bestämt sig för att lämna:

– Samla bevis! Se till att du kan bevisa hans övergrepp och det ekonomiska våldet.

– Samla bevis! Se till att du kan bevisa hans övergrepp och det ekonomiska våldet.

Detta försvårar uppbrottet

Det är särskilt tre områden som förhindrar kvinnors möjlighet till uppbrott från en våldsam man:

Bodelningsprocessen, som gör att kvinnan inte kommer åt de tillgångar hon har rätt till. Krav på förskott gör att hon själv inte kan driva den processen. En utredning om snabbare och enklare bodelningsprocess är utlovad, men ännu inte tillsatt i regeringskansliet.

Boendesituationen, som gör att kvinnan inte har någon­stans att ta vägen. Oftast är det mannen som står på kontraktet eller äger bostaden, vilket gör det svårt för kvinnan att bo kvar vid ett uppbrott. Bristande resurser gör att hon sällan har råd att köpa en lägenhet, och bostadsbristen att det sällan finns hyreslägenheter tillgängliga. I flera kommuner erbjuder man nu förtur för våldsutsatta kvinnor, men många gånger krävs att man är skuldfri och har fast inkomst, vlket kan vara svårt för våldsutsatta kvinnor.
Nyligen stärktes också medboendes rätt att bo kvar i en hyresrätt och större hänsyn ska tas till ömmande omständigheter i samband med vräkning.

Skuldsättning – många blir mot sin vilja försatta i skuld av sin våldsutövare. Antingen utan att veta om det, eller genom att tvingas till sitt medgivande. Här finns hjälp att få, bland annat hos kommunens skuldrådgivare och hos Kronofogden. Utsatta bör också spärra bank-id och bankkort samt polisanmäla (det är ett brott). Man måste också agera snabbt om man vill invända mot betalningskrav.

Eva Kornhall planerar att starta en fond för kvinnor som behöver pengar för att komma igång med bodelningsprocessen. Den som är intresserad av att bidra är välkommen att höra av sig.