Foto iStock

Tre tjejer om sin vardag i skolan

Vi bad några tjejer skriva om sin vardag i skolan. Läs deras berättelser från våren 2023 och förundras över att vi inte kommit längre: En lärares kommentar om tjejers tävlan om att vara snyggast, tappra försök att dölja sin kropp för att slippa killarnas brännande blickar, dagliga tillmälen som ful och skämtsamma kommentarer om tjejers vikt. Skoltjejers vardag består fortfarande av sexism, diskriminering och trakasserier.

 


 

1

»Skolan var som vanligt idag. Killarna i klassen var lika elaka och dumma som vanligt. Jag slapp inte orden »men du är ful« idag heller. Fast denna gång var det för att jag svarade på en fråga om hur gammal Magdalena Andersson var. Och inte för jag blev sur på dem när de sa n-ordet.

Killarna i klassen var lika elaka och dumma som vanligt. Jag slapp inte orden »men du är ful« idag heller.

Vi fick en uppgift i Samhällskunskapen också. Som låter extremt tråkigt samt att jag hamnade i samma grupp som Sven igen. Jag vet att de bara satt mig i grupp med honom så jag kan få honom att göra någonting. Fast både jag och lärarna vet väldigt väl att det är jag som kommer göra allt arbete medans han bara kommer titta på.

Sen gick jag och tjejerna till lunchen. Det var faktiskt god mat för en gångs skull, lasagne. Jag fattar fortfarande inte varför de envisas om att servera fiskgratängen som ingen äter. Men sen gick vi och skulle sätta oss vid de borden vi brukar sitta vid men det var helt fullt. Så alla tittade på varandra medans vi checkade av matsalen om det fanns någonstans vi kunde sitta utan att folk skulle tänka på att vi faktiskt var där och åt.

Jag fattar fortfarande inte varför vi inte kan sätta oss där vi vill men jag vet att Kristina och Saga inte tycker om att folk kan se dem när de äter.

Sen på matten satt vi och pratade om allas irriterande beteende igen. Varför kan inga bara vara normala och inte vara rasister och homofober? Aja sen kom han o pratade med mig igen, Pelle. Asså jag orkar på riktigt inte med han längre! Vi har sagt till honom gång på gång att han bara kan låta oss vara och sluta prata med oss. Men det verkar inte hjälpa. Vi har också gått till lärarna men det hjälper inte heller. Han fortsätter han fortsätter hålla på. Så jag jag sa något drygt till honom för att få honom att hålla käften och gå men det funkar inte.

Sen var dagen äntligen slut men då var de dags att vänta på bussen. Kan de aldrig lägga schemat så man faktiskt kan ta sig hem? Men i alla fall då kom de jobbiga 7:orna springandes och skrikandes. Jag blev fett sur på dem men jag sa inget för jag var rädd att de skulle bli sura på mig. Och vem vet vad som skulle kunna hända då? De kanske skulle slå mig? Så jag bara ignorera dem och fortsatte kolla på min mobil.

Sen på bussen så hörde jag åter igen killarna dra ett skämt om en tjej i 7:ans vikt. Jag blir så fruktansvärt trött på dem. Kan de aldrig låta andra vara? Sen så sjöng de den där rasistiska låten igen, den där som är en omgjord version av «living on a prayer«.
Sen kom jag äntligen hem.«

TJEJ, 13 ÅR
 


 

2

En lärare sa att det kommer en tid då vi tjejer kommer börja »tävla« om vem som kan vara snyggast och ha snyggast smink och smalast midja. Och när min kompis sa att det kanske inte alls kommer bli så sa bara läraren att jo det kommer bli så. Liksom hon ska ju försöka stoppa de tankarna men istället så säger hon bara att det kommer bli så. Hon uppmuntrar ju nästan till att inte vara nöjd med sin kropp. Det är väldigt farligt! Det kan ju döda människor!

Hon uppmuntrar ju nästan till att inte vara nöjd med sin kropp. Det är väldigt farligt! Det kan ju döda människor!

Jag hörde en lärare i skolan berätta om en tjej som spelade fotboll och sa att hon spelade som en kille (han menade att hon var väldigt duktig på fotboll). Jag och min vän förklarade för honom varför det är väldigt omodernt och inte okej att säga så. Han sa att han sa det som något bra och att män har ju lättare att bygga muskler. Men bara för att de har lättare att bygga muskler betyder det inte att de är bättre på fotboll. Visst det är en stor fördel att ha mycket muskler och kunna springa snabbt i fotboll men fotboll handlar inte bara om styrka. Det handlar också om lagspel, bollkontroll, att vara uppmärksam, sikte, bedöma avstånd och mer. Det har inget med kön att göra om man är bra på fotboll eller inte.

I klassrummet har vi bestämda platser och det är som att de använder oss »duktiga« och tysta tjejer och sätter oss bredvid de stökiga och röriga eleverna. För att typ lugna ner dem och göra så att de kan fokusera bättre och inte störa. Men det funkar inte och det gör bara så att vi »duktiga« tjejer blir störda och inte kan fokusera och jobba lika bra.

Jag tycker att inte tillräckligt många har fått lära sig vad feminism betyder. De tror att det är något dåligt, att kvinnor skulle vara mer värda än män. Jag tycker att man borde lära sig mer om feminism i skolan.«
TJEJ, 11 ÅR
 


 

3

»Kära dagbok , jag har precis kommit hem från skolan. Dagen var helt okej, egentligen ganska trist. När jag kom till skolan imorse var jag tvungen att gå förbi killgänget i ekonomiklassen. Jag gör helst inte det ensam men jag såg dem försent för att kunna ta en omväg. När jag passerade tittade jag åt andra hållet, undvek deras blickar, men jag kände fortfarande hur deras uppmärksamhet var riktad mot mig. Automatiskt drog jag i min topp, drog den ned över naveln för att dölja en eventuell liten valk ovanför jeanslinningen. Jag snabbade på stegen för att så fort som möjligt ta mig från deras brännande blickar, ta mig ut ur krigszonen. När jag var förbi andades jag ut, tänkte att jag klarade mig, åtminstone denna gång.

Jag snabbade på stegen för att så fort som möjligt ta mig från deras brännande blickar, ta mig ut ur krigszonen.

Första lektionen för dagen var samhällskunskap. Jag älskar ämnet och min lärare är otroligt kunnig. Idag diskuterade vi kring genus och jämställdhet, två viktiga ämnen som det är fantastiskt att vi får diskutera i skolan. Men när diskussionen drog igång gick det snabbt att identifiera ett sorgligt mönster. Det var endast tjejer som visade engagemang. Endast tjejer som diskuterade och resonerade kring sexualbrottsstatistik, problematiska könsroller och skadliga samhällsstrukturer. Bara tjejer. Killarna lutade sig lite lojt bakåt i stolarna för att vänta ut tjejernas tröttsamma tjat om patriarkala system och kvinnors utsatthet. Killarna märker ju inte av några problem. De säger istället att vi tjejer klagar för mycket eftersom Sverige faktiskt är ett jämställt land. De säger att feminismen gått för långt och att tjejer måste tagga ned med manshatet. Diskussionen i klassrummet var bra, men inte särskilt givande när halva klassen redan hade bestämt sig för att inte lyssna. För att vägra lyssna. Vägra lyssna till tjejers verklighet och till det som är vår verklighet.

På lunchrasten köpte jag och mina tjejkompisar varsin smörgås i kiosken istället för att äta i matsalen. Några av tjejerna tycker nämligen att det är jobbigt att äta inför andra, de vill väl antagligen inte visa att de är hungriga inför killarna. Kanske är de rädda för att någon av killarna ska påpeka hur mycket mat de har på tallriken. Eller så har någon redan blivit kallad tjock och svälter sig själv för att kanske i framtiden lyckas få killarnas bekräftelse.
Ingen säger det högt, men alla vet det. Är du tjock är du inget flickvänsmaterial.

Vi hade två lektioner på eftermiddagen, matte och svenska. Mellan lektionerna satt jag och mina vänner vid ett bord utanför vår lektionssal. Några killar som vi känner litegrann passerade oss i korridoren. När en av killarna gick förbi min tjejkompis höjde han sin hand och slog henne med öppen handflata i bakhuvudet. Slaget var hårt och tjejen flög upp och skrek efter honom. »Asså din idiot, dra åt helvete!«
Killen och hans kompisar skrattade efterföljt av kommentarer som: »Men chilla!«, »Kan du inte ta ett skämt eller?«
Min vän blev märkbart påverkad, men tvingades utan varken en ursäkt eller förklaring sätta sig ned igen. Killarna drog helt obekymrat vidare genom korridoren.

»När jag klev på bussen på eftermiddagen kände jag att huvudvärken var på väg. Bussen luktade svagt av rök och ljudvolymen var olidligt hög av alla skolbarn. Efter en stund märkte jag att två unga pojkar som satt på sätet mitt emot mig verkade väldigt enga­gerade i ett samtal. Jag sänkte musiken i mina hörlurar för att förhoppningsvis få höra vad det var som pojkarna hade en sådan livlig diskussion kring. Jag hörde hur den ena pojken sa
»Men om du inte fattar detta skämt är det för att du är kvinna, tjejer skulle aldrig kunna tycka detta är roligt!«
Den andra pojken skrattade nervöst och försökte förklara att han inte alls var en kvinna, han hörde bara inte skämtet först. För precis som han inte vill bli kallad dum eller korkad så vill han inte bli kallad för tjej. För det är ju faktiskt synonymt.

Kära dagbok , jag känner mig trött, men jag ska inte klaga. Jag har det ju faktiskt väldigt bra, mycket bättre än många andra flickor världen över. Men jag kan inte hjälpa att jag ibland faktiskt känner att livet är orättvist. Men strunt samma, jag överreagerar nog.«
TJEJ 17 ÅR

Foto: iStock