Foto Procsilas Moscas, Flickr

Analsex blev normalsex

Förr tjatade unga killar på sina flickvänner om att gå med på vaginalt samlag. Idag nöjer de sig inte med det, utan tjatar om att få stoppa in den i stjärten också, fastän det är just yngre kvinnor som löper större risk att skadas av det. Innan porrkommersen fick sitt enorma genombrott i samband med vhs-tekniken var analsex som regel ett exotiskt inslag i det heterosexuella samlivet. I porrens värld tillhörde det en subgenre. Men på bara några år blev bakvägen en bred allmänväg. Trekant blev »dubbelmacka« (två män penetrerar samtidigt en kvinnas anus och vagina). Varför rektum kommit att överträffa vaginan i heterosex kan man spekulera en hel del kring, men att denna preferens slagit igenom på bred front är odiskutabelt.

Utan att lägga moraliska aspekter på det kraftigt ökade intresset för kvinnans stolgång, finns det dock hälsomässiga invändningar mot ett frekvent inträngande just där, i synnerhet när det gäller unga kvinnor som inte hunnit utveckla tjockare vävnad. Skador uppstår då lätt i tarmens slemhinna, vilket kan ge smärtor vid avföring, vilka i sin tur kan leda till förstoppning och öka risken för hemorrojder. Ofta förekommande analsex kan också perforera skiljeväggen mellan vagina och ändtarm. Denna typ av skada är svårläkt och medför i en del fall stora problem vid en framtida förlossning, då avföring läcker ut i födelsekanalen.

Men vad vet killar om det? I porrens universum vimlar det ju av tonårstjejer som tigger om att få sin kemiskt blekta slutmuskel uttänjd till bristningsgränsen, gärna av flera män i följd och kanske av ett par av dem samtidigt. I porrens universum visas inga trasiga och blödande ändtarms­mynningar med klasar av hemorrojder som fallit ut, inga tjejer på operationsbordet som måste sys ihop. Visserligen visas filmer med sadistiska titlar där kvinnors analöppningar blivit stora gapande hål, men det är ju sådant som män blir upphetsade av att se. För det är vad porren lär ut. Tjejer och kvinnor gillar när det gör ont. Och det är från detta kvinnofientliga, illusoriska universum som killar hämtat sin sexualkunskap. Allt de begär är att få praktisera den. Vilket de också gör.