Foto iStock

Frågorna som känns igen

som aldrig försvann eller som kom tillbaka

På vissa områden har det gått framåt genom åren. På andra står vi still. Här är några tillbakablickar på sådant som lika gärna kunde vara skrivet idag.

Mäns våld kan inte vårdas bort«, konstaterade dåvarande ordförande Angela Beausang i en ledare i Kvinnotryck år 2000. Orsaken var regeringens planer på att öka resurserna till behand­lingsprogram för män. »Skulle alla de 18 000 våldsutövande män i Sverige som anmälts 1999 behandlas och bli friska?«, frågade sig Beausang. Brott kan inte behandlas bort, menade hon och slog ett slag för att istället lägga fokus på att förändra könsmakts­strukturen som pojkarna får med sig från barnsben.

Man ska inte kunna förlita sig på frivilligorganisationer, sade den nya jämställdhetsministern Mona Sahlin, som efterträdde Margareta Winberg 2003. Som svar på Kvinnotrycks fråga hur hon kommer ta vara på Roks och kvinnojourernas erfarenheter sade hon: »Det är ett av de områden jag ska fundera över fram­över och som hör till uppföljningen av Nationella rådet för kvinnofrid. En annan fråga är hur man kan avlasta kvinnojourerna så att kommunerna tar mer ansvar. Man ska inte kunna förlita sig på frivilligorganisationer, men de kommer alltid att vara en viktig del.«

Om våld i hederns namn sade samma minister när hon tillträdde: »Det är klart att det hedersrelaterade våldet är en del av den patriarkala strukturen. Men, om vi ska hjälpa de flickor – och ibland även pojkar – som blir utsatta för detta våld, måste strategierna se annorlunda ut. En kvinna som blir misshandlad av sin man har andra behov än en flicka som blir missahandlad av en hel släkt.« Samma sak sade dagens jämställdhetsminister Paulina Brandberg i Kvinnotryck nr 3 2023.

Maria Eriksson konstaterade, i sin avhandling från 2003 att våldsamma män ses som snälla pappor. »Familjerättssekreterarna utgår från att det är det biologiska, heterosexuella föräldraskapet som är det naturliga och att barn under sin uppväxt behöver två kön att identifiera sig med för att utvecklas optimalt. Därför antas barn behöva kontakt med båda föräldrarna. Detta gäller också barn som upplevt våld.« »Vissa utredare menar att särskilt barn som upplevt pappans våld mot mamman behöver ett tryggt och bra umgänge med pappan så att de ser att han inte bara har dåliga sidor. Utgångspunkten kan alltså vara att umgänget med en pappa som tidigare varit våldsam mot mamma till och med har en terapeutisk funktion för barn.« Avhandlingen heter I skuggan av pappa: Familjerätten och hantering av fäders våld.

Vissa utredare menar att särskilt barn som upplevt pappans våld mot mamman behöver ett tryggt och bra umgänge med pappan så att de ser att han inte bara har dåliga sidor. Utgångspunkten kan alltså vara att umgänget med en pappa som tidigare varit våldsam mot mamma till och med har en terapeutisk funktion för barn.

Gemensam vårdnad – för pappas bästa skrev ordförande Ireen von Wachenfeldt i sin ledare i Kvinnotryck nr 3 2003.

Porr på hotell är tillbaka. Roks kartläggning av vilka hotel som erbjöd porr i sitt filmutbud (70 procent) fick stort genomslag. Katalogen med porrfria hotell skickades ut till 1 700 ansvariga personer på riksdag, regering, myndigheter, statliga verk, landsting och privata företag. Idag finns porren i var mans telefon och det är omöjigt att styra.

Porren dominerar internet. Första rapporten om porrindustrin inom EU visade att 70 procent av handeln på nätet i EU 2001 dominerades av företag som säljer kvinnor och barns kroppar. Rapporten, författad av Marianne Eriksson (V), togs dock aldrig upp i parlamentet, utan punkten på dagordningen 2004 röstades bort med siffrorna 127–59.

Tilllståndsplikt för skyddade boenden – planerna har blivit verklighet. När Roks fyllde 30 år, 2014, skrev ordförande Karin Svensson om farhågorna inför framtiden: »I skrivande stund frågar vi oss varför kvinnojourernas skyddade boende planeras att licensbeläggas? Vad är det som gör att den verksamhet som bedrivits utmärkt i alla år, med expertis och kunskap, ska påtvingas riktlinjer? Att villkora kvinnojourerna skyddade boenden kommer inte att göra det bättre för kvinnorna som behöver akut skydd.«

Att villkora kvinnojourerna skyddade boenden kommer inte att göra det bättre för kvinnorna som behöver akut skydd.«

Karin Svensson, Roks ordförande 2014.

Karin Svensson, Roks ordförande 2014. Foto: Roks